Tentokrát pro vás máme jednoduchý recept, který vám nezabere mnoho času: polévku z červené čočky. Je plná vitamínů a chutná opravdu skvěle.
Ingredience:
jedna menší cibule
malá mrkev
kousek celeru
kousek petrželového kořenu
200 g červené čočky
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř, ocet, cukr
rohlíky
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nastrouháme na hrubém struhadle (nebo nakrájíme najemno). V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a smažíme na mírném ohni asi pět minut. Občas promícháme.
Čočku nasypeme do cedníku a propláchneme ji pod tekoucí vodou. Přidáme do zeleninového vývaru s jednou lžící soli a špetkou muškátového oříšku (ten nastrouháme na jemném struhadle rovnou do polévky). Zalijeme asi litrem vody a dáme na třicet minut vařit.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém a dochutíme solí (je-li třeba), pepřem, jednou lžící octa a polovinou lžičky cukru. Rohlíky nakrájíme na kolečka a smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Dáváme na kuchyňský papír, aby se zbavily přebytečného tuku.
Dobrou chuť!