Období masopustu je v plném proudu. A co k němu patří? Jitrnice, jelítka, ovárek… a také škvarková pomazánka. Pojďme si ji teď připravit.
Ingredience:
kelímek škvarků – asi 200 gramů
3 vejce
3 polévkové lžíce hořčice
1 větší cibule
1 lžička soli
pepř
Postup:
Vejce uvařím natvrdo, vařím 10 minut. Oloupu je a přepůlím. Škvarky hodím do mixéru, přidám hořčici a rozmixuji. Přidám uvařená vejce a ještě chvíli mixuji, až mi vznikne hladká pomazánka. Přendám ji do mísy.
Cibuli rozkrájím a vmíchám ke škvarkům. Dochutím solí a pepřem, mísu přikryji a dám do druhého dne uležet v ledničce.
Mažu na čerstvý chleba.
Vaření vajec natvrdo:
Vajíčka vyndám z chladničky a nechám ohřát na pokojovou teplotu. Dám je do kastrůlku se studenou vodou, aby byla celá ponořená, a uvedu k varu. Vařím 10 minut! (Když na ně zapomenu, mají žloutky ošklivou zelenou barvu.) Uvařená vyndám lžící a dám do hrnku se studenou vodou. Naťuknu na širší straně a ještě je ponořím do studené vody, aby šla dobře oloupat.
Dobrou chuť!