Tentokrát pro vás máme něco zdravého a plného vitamínu C. Potřebujeme obyčejnou hlávku zelí a pár přísad a vytvoříme skvělý zelný salát.
Ingredience:
1 malá hlávka bílého zelí
1 cibule (nebo 4 jarní cibulky)
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
1 lžička mletého pepře
3 velká šťavnatá jablka
1 citron
půl balíčku rozinek
1 malá sklenice majolky
Postup:
- Rozinky dám do hrnečku a zaliju je horkou vodou, aby nabobtnaly.
- Z hlávky zelí otrhám vrchní zvadlé listy a rozříznu ji na čtvrtiny. Čtvrtky zelí strouhám struhadlem na okurky nebo krájím na nudličky. Odkládám do velké mísy.
- Cibuli nakrájím na proužky (jarní na kolečka) a přidám do mísy s nastrouhaným zelím. Zakápnu olivovým olejem, osolím, opepřím a promíchám.
- Jablka oloupu škrabkou na brambory a nastrouhám (stejně jako zelí) přímo do mísy. Hned zakápnu citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Rozinky scedím a vmíchám do salátu. Mísu něčím přikryju a dám do ledničky (nejlépe do druhého dne).
- Před podáváním promíchám salát s majonézou.
Dobrou chuť!