V celé naší republice se během února konají masopusty, které bývají oslavou jídla. A i když už podle křesťanského kalendáře začal půst, my si dnes v Baštírně řekneme, jak se dělá domácí škvarková pomazánka.

Podařilo se nám získat recept na výbornou škvarkovou pomazánku, která se o masopustu podávala u Brunclíků v Letech u Dobřichovic. Recept není podle Brunclíků nijak závratný, respektive není žádný. Kuchařka k tomu podotýká: „Můj problém totiž je, že jsem nic nevážila a neměřila a vlastně ani žádný uveřejňovaný recept nedodržela…“

Ale prý by to mohlo být snad nějak takhle.

Suroviny: 

velká miska (cca 600 ml) škvarků 

2 polévkové lžíce plnotučné hořčice

podle chuti jemně nakrájená kyselá okurka + lák, sůl, pepř

kdo chce, může ještě přidat drobně nakrájenou cibulku, ale v té letovské pomazánce nebyla

Postup:

Škvarky rozemeleme buď mixérem, nebo strojkem na maso, čím, víc, tím lépe. Do misky přidáme hořčici, kyselou okurku, lák a ochutíme solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat také vystydlou, na sádle osmaženou cibulku. Pomazánku podáváme nejlépe s chlebem.

Pomazánka je tak úžasná, že si ji vychutnáme v kterémkoli ročním období!

Foto: Jakub Kencl