Pro video soutěž ePortu se nám podařilo dát dohromady skvělé porotce - porotce - hudebníky a interprety, kteří už vědí zač je toho na jevištích loket, A jsme rádi, že místo porotce přijal i Vašek Lebeda, tedy Voxel, který si již také ozkoušel prkna Lesního divadla a skvělou atmosféru Porty live. 

Bohužel bude letos Porta především Online na webu Porty, na kterou všechny zveme a tedy i porotce Voxela… a aby se naši čtenáři dozvěděli něco ze zákulisí ePorty, máme tu pár mail odpovědí na všetečné dotazy:

Celkem možná neočekávaně si se stal porotcem ePorty. Jak ses díval na první nabídku, pojď do poroty?  

Jirko, v prvé řadě tě takto virtuálně zdravím! Nabídka mě překvapila, to nebudu lhát, protože přeci jen - v rámci "vah" jsem rozhodně blíže popu, o to víc mě ale zajímalo se podívat za oponu ePorty a jsem za tuhle možnost moc rád. 

To, žes byl na Portě v Řevnicích víme… pamatuješ si na to? 

Pamatuji si naprosto přesně, všechny výrazné, hezké koncertní momenty mám uloženy hluboko v pamětí. V Řevnicích si pamatuji hlavně na celkovou atmosféru, na ducha tohoto místa, na naprosto specifickou komunitu lidí, kteří na Portu jezdí a je úplně jiná, než jaké jsou v mém okolí, proto pro mě vystoupení byla výzva, před hraním mi pořád hlavou lítalo "kurňa, snad mě neukamenují", což se nestalo, čili MISE PORTA dopadla úspěšně!

To byl rok 2017 a bylo to s looprem a selfíčko s publikem… jak se koncerty mění? 

Už druhým rokem hraji s kapelou, proto jsem za svůj pseudonym připojil ono " & Spol:" , aby bylo jasné, že je něco jinak. Ta samota mi po téměř sedmi letech koncertování lezla trošku na mozek, tak jsem kolem sebe vytvořil super partu, s kterou se můžu dělit o zážitky z pódií i o tisíce hodin v dodávce. 

Byls přizván do poroty, která rozhoduje již o finalistech, tedy už těch jakože nejlepších, které vybrala pevní odborná porota. Jak se ti líbili finalisté?

Co mě překvapilo asi nejvíc, je z mého pohledu určitá uniformita řekněme až poloviny finalistů, kdy mi přišlo, jako by se jednalo o jednu a tutéž partu. Proto mě nejvíce zaujali ti, kteří se tomuto "středu" vymykali. U několika finalistů jsem si také povzdechl "ach jo, kéž bychom takhle vícehlasně uměli zpívat teď v kapele". Holt umí!

Máme dvě kategorie. Interpretační a autorská ePorta. Dá se to oddělit v případě, kdy si většina interpretů i skládá?

Dá. Může být vlastní song interpretovaný šíleným způsobem. Nebo cizí song přednesený tak citlivě, že se z toho člověk posadí na zadek. Samozřejmě ideální stav je kombo skvělé písně s věrnou interpretací.

Hodnotils na první poslech? Nebo ses vrátil k některým soutěžícím?

Na první poslech, většinou jsem si poslechl sloku a refrén, protože když člověka nezaujme jedno nebo druhé, přijde mi, že nemá smysl řešit nic dalšího. 

A měls tam někoho, kdo pro tebe byl jasným favoritem na ePortu, nebo ses musel rozhodovat?

Je docela náročné si v hlavě určit, jestli jde o "mého favorita " nebo "favorita pro ePortu", nakonec jsem se ale řídil pouze svým pocitem a vkusem.

Každý porotce měl možnost, dát od jedné do pěti bodů. A tedy jen pěti soutěžícím.  Bylo to těžké rozhodnutí někomu už body nepřidělit?

To je asi to nejtěžší - když u tří finalistů mám stejný počet bodů a musím vybrat, který z těch "mých tří stejně dobrých" je přeci jen o kousek lepší a naopak. To jsem vás malinko proklínal, nebudu lhát:)

V systému hlasování má každý porotce možnost vidět, jak hlasovali jiní. Ovlivnilo tě to nějak?

 Vždy jsem si pustil soutěžní píseň a hned si v tabulce najel na mé hodnocení, abych body ostatních porotců ani neviděl, čili - žádné velké ovlivňování výsledků snad neproběhlo.

A samozřejmě nás zajímá, jak je to ve tvém světě s koncerty a jestli nás tedy někam pozveš… 

Tenhle rok je obrovská výzva pro všechny, snažím se ale nebrečet a nenadávat.. A naopak hledat cesty, alternativy, abych mohl být dál ve spojení s těmi, kdo mají rádi mou hudbu a abych mohl dál dělat, co mě baví. Vymýšlím teď jeden větší online projekt, který chci během října vypustit. Tak mi držte palce a snad v příštím roce už naviděnou na živo!

Díky za rozhovor, díky za porotování a samozřejmě tě zvu na Online Portu, kterou budeme vysílat z Hálkova divadla v Nymburce, takže se tam také dozvíš, jak dopadli tví favorité… Bude to 17.10. 2020 od 18.hodin na webu Porty. A ten tvůj Online projekt rádi představíme pod společnou hudební střechou což je  www.karavanacz.cz 

Přeju ti hodně dalších úspěchů a ať to v kapele klape.

Jiří Vondráček