Letos poprvé vstupuje na portovní scénu také Obec spisovatelů ČR, a to udělením Ceny za nejlepší písničkový text. Protože termín i forma Porty letos doznaly díky řadě protikoronových opatření značných změn, probíhalo letošní portovní klání poněkud jinou formou - prostřednictvím video-nahrávek, z nichž v konečné fázi vyhodnotila odborná porota vítěze prvních tří míst. Stejnou cestou se uskutečnilo i hodnocení pro tradiční Cenu publika.

Relativně nejméně se dotkly tyto změny ocenění, udělovaného Obcí spisovatelů, kde se jednalo pouze o časový posun. Kvalitu soutěžních autorských textů, obdržených od pořadatelů Porty, posuzovala po stránce literární porota, složená ze členů spisovatelské obce. Podle odborníků je totiž kvalita slovní části písniček stejně důležitá jako jejich hudební stránka a někdy se stává i nosným pilířem písničkového sdělení. Proto byly textace hodnoceny samostatně a velice pečlivě, nezávisle na hudební složce. A skutečností je, že Obec spisovatelů hodlá v tomto smyslu pokračovat i v letech příštích, kdy snad budou podmínky pro Portu a její celostátní prezentaci opět v běžných termínech a normách. 

Pro členy poroty rozhodně nebylo lehké vybrat pouze jeden jediný text, protože ve finálovém výběru se po prvním kole hodnocení ocitlo hned pět písničkových textací. V nezbytném konečném výběru se pak na stupínek vítězů dostal text s kratičkým názvem „Než“, jehož autorkou je Mija Peterková (skupina Lee-banda) z Adamova v okrese Blansko. Originální keramická cena roku 2020 má být předána v rámci koncertu vítězů a hostů na pódiu v Hálkově divadle v Nymburce 17.října. Celý průběh tohoto hudebního pořadu by měl být zachycen na audio i video záznamu ve spolupráci se společnostmi T-net a MMstudio. Rovněž pak online přenášen po internetu i na webových stránkách www.karavana.cz www.porta-festival.cz. Pokud plány opětně nenabourají nová protikoronová opatření, uslyšíte o tomto hudebním dění i na celé řadě partnerských rádií jako v minulých letech. 

A nezbývá než se těšit, že příští rok už bude opravdu všechno zase „normální“...