Vladimír Merta - DomilovánoNa začátek prosince nachystalo nakladatelství Galén vydání nového alba Vladimíra Merty (* 1946) – Domilováno. Natáčením tohoto alba si autor splnil jeden ze svých snů: připravit desku ve studiu jako záznam živého hraní a ignorovat vymoženosti moderní techniky a studiová „udělátka“.

V Ondřeji Ježkovi našel ochotného a nadšeného zvukaře, který záznam třídenního živého natáčení pořídil. Celou nahrávku, na níž pozorný posluchač zaslechne i odklepávání rytmu nebo zpěvákův bezprostřední dovětek za písní, ovlivnil duch obvyklé Mertovy improvizace spolu s tím nejčistším hraním pro radost.

Vydavatel do studia přizval hvězdnou sestavu hostů: Josefa Štěpánka (kytara, dobro a steel kytara), Jana Štolbu (tenorsaxofon), Vladimíra Strnada (klavír), Martina Lehkého (kontrabas), Davida Landštofa (bicí a perkuse), a v několika písních se přidal i sbor Doubravánek.

Nové studiové album významné osobnosti naší písničkářské scény obsahuje jedenáct nových nebo méně známých písní o lásce a válce. V bookletu je Mertova krátká esej na téma Mladí o smrti, staří o lásce, vysvětlující i kritérium výběru písní, které byly na novou desku zařazeny.

Vladimír Merta v písních netají svůj věk, spíše vypráví, než zpívá, parodicky komentuje sama sebe jako „mnohokrát pokořený, zneuznaný a odmítnutý talent, který jej dovedl k roli věčného panice, milovníka za všechny prachy“.

Merta sice cynicky tvrdí, že se „dojímá sám nad sebou, odkrývá rádoby milostná zákoutí svých snů, eroticky poštrachává v zásuvkách podvědomí a přisprostle pomrkává na ty zaražené dívenky v publiku, které se jaksi dostavily, aby se seznámily s legendami z čítanek…“, ale to by však nesměl zůstat klasickým Mertou, obdivovaným věčným lyrikem, nenápadně upozorňujícím na všudypřítomné anděly, kteří se k nám snesli odkudsi z nebe nad Berlínem a už je nikdo z nás, bezvěrců, nevyžene. Merta zůstal v písních svůj, varuje před bezprávím, nenápadně se rozpínajícím světem válek, kdy si snad ani neuvědomujeme, jak blízko vlastně leží Makedonie. Hřiště stárnoucího písničkáře se podle autora krabatí, branky leží kdesi daleko za obzorem, doběhnout se k nim nedá, leda tak ještě doletět na perském koberci fantazie.

Na obalu alba je použit motiv z obrazu Aleny Schulzové, typografie se ujal Ondřej Pfeiffer. Partnerem vydání knihy je Ochranný svaz autorský.

Album Domilováno bude poprvé v prodeji 6. prosince 2013 na koncertu Jiřího Smrže v klubu Kaštan, křest desky a knihy všech písňových textů Vladimíra Merty Mimo čas proběhne na koncertu k 20. narozeninám nakladatelství Galén v pražském paláci Akropolis 18. prosince 2013.
 
AUTOR

Ing. arch. Vladimír Merta
Narozen 20. ledna 1946 v Praze. Písničkář, hudební skladatel, textař, scenárista, filmový a divadelní režisér, dokumentarista, esejista, publicista, prozaik, kreslíř a fotograf.
Vystupuje od roku 1967, o rok později ve Francii nahrál a vydal legendární první album českého folku Ballades de Prague (1969, 2009). Byl významnou osobností volného hudebního sdružení Šafrán. S přestávkami vystupoval, proslavil se jako nenapodobitelný kytarista, uskutečnil vlastní filmařské projekty, zejména v oblasti animovaných filmů, režíroval divadelní hry a koncertní pořady. Nyní dokončuje dokumentární cyklus pro Českou televizi o šedé zóně. Vydal téměř dvě desítky desek (vedle Ballades de Prague též P. S.; Struny ve větru; Vladimír Merta 1 a 2; Hodina vlka; Chtít chytit vítr; Bití rublem; Svátky trpělivosti; Nebuď nikdy sám; Obrázky v kartách; Mít míň je víc; Ametysty; Filmy v hlavě; Ponorná řeka; Nikdo v zemi nikoho), na mnoha dalších se podílel jako interpret a autor (například Šafrán; Sekce mladé hudby pro Afriku; Drobné skladby mistrů; Kresby tuší; On the Road with Tom Ball & Kenny Sultan; Sefardské inspirace; Adam a Eva; Svet zmotaný; Lepší role už nedostaneme; Jánošík; Ve tmě mě zanechte). Na konec roku 2013 připravil k vydání souborné vydání knihy svých písňových textů Mimo čas a nové album Domilováno, rovněž dokončuje k vydání čtyřalbum svých archivních domácích nahrávek z roku 1976 – Nahrávky z půdy.
www.vladimirmerta.cz


OBSAH ALBA

1. Domilováno
2. Nebe, peklo, ráj
3. Výprodej
4. Pohřbený zaživa
5. Berlínská zeď
6. Hříchy pýchy
7. Na křídlech touhy
8. Utíkej, králíčku
9. Soukolí doby
10. Pouliční písničkář
11. Daleko, blízko

Vladimír Merta – zpěv, akustická kytara, dvanáctistrunná kytara, pískání, foukací harmonika | Josef Štěpánek – akustická kytara, elektrická kytara, banjo, steel kytara, dobro, lap steel, ukulele, mandolína | Vladimír Strnad – piano | Jan Štolba – tenorsaxofon | Martin Lehký – kontrabas | David Landštof – bicí, perkuse | Doubravánek – sbor, řídí Marek Doubrava

Nahrál Ondřej Ježek v červenci a září 2013 ve studiu Jámor, mix a mastering v listopadu 2013 | Vydalo nakladatelství Galén v roce 2013 | Fotografie Alena Dvořáčková, Aleš Svoboda, Lubomír Houdek a archivy jednotlivých hudebníků | Titulní obraz Alena Schulzová | Design Ondrej Pfeiffer | Odpovědný redaktor Radek Lunga | Partner vydání OSA

Doporučená prodejní cena 250 Kč | CD bude k dostání od 10. prosince 2013 v běžné distribuci | Digitální distribuce www.supraphonline.cz

Zdroj, foto: www.galen.cz

UKÁZKY


https://soundcloud.com/galen-prague/03-vyprodej