Dnes vám přinášíme několik užitečných rad do kuchyně z babiččina kapsáře. Věříme, že se vám budou hodit, protože naše babičky byly moudré a všechny tyto věci si samy vyzkoušely.

Uchovávání nudlí: Pokud chcete zbylé uvařené těstoviny uschovat, omastěte je máslem nebo olejem, aby se neslepily. Můžete je dát i ihned po uvaření do studené vody a nechat 15 minut stát. Krátké přelití studenou vodou v tomto případě nestačí.

Vyschlá marmeláda: Pokud nebyla sklenice dost pevně uzavřena a marmeláda oschla na povrchu, nalijte do ní trochu horké vody. Vmíchejte dovnitř a ona zase pěkně zvláční. Musíte ji však rychle spotřebovat.

Čištění zeleniny: Abyste se při loupání, čištění a škrábání zeleniny neodřeli a neumazali si prsty, zpracovávejte zeleninu jen mokrýma rukama.

Nudličky ze zbytků: Když obalujete řízky a zbyde vám vajíčko, mouka a strouhanka, nevyhazujte je, ale spojte do těstíčka. Dochuťte solí, majoránkou, pepřem a lisovaným stroužkem česneku. Osmažte a nakrájejte na nudličky. Jsou výborné do vývarových polévek.

Zbylá bábovka nebo piškot: Zbyde-li vám pár porcí bábovky nebo piškotu, rozdělte je do misek, polijte pro děti šťávou a pro dospěláky něčím ostřejším. Přelijte pudinkem, nejlépe vanilkovým, a dejte vychladit. Je to vážně dobrota.

Jiná úprava pečených brambor: Nakrojte brambory jako na hřebínky a mezi jednotlivé plátky vkládejte např. uzeninu, cibuli, česnek, špek, co máte rádi, pomažte rozšlehaným žloutkem a nechte zapéct. Vypadají a chutnají moc dobře.

Starší pečivo na jednohubky: Chcete-li připravit jednohubky a máte starší rohlíky, nakrájejte je na kolečka, lehce potřete máslem a nechte na chvilku zapéct v troubě.

Rychlé slané pohoštění: Vyválíme plát listového těsta, opatrně dáme na vymaštěný plech a na něm teprve těsto rozdělíme na proužky. Potřeme žloutkem a potom posypeme, solí, kmínem, mákem, sezamovými semínky nebo strouhaným sýrem.