Johannes Benz jede po vlastní cestěJan Foukal, vystudoval dokument na FAMU, je písničkář a zkušený cestovatel. Všechno dělá naplno – i když by se mohlo zdát, že si s ním situace občas trochu zalaškuje.

S nadsázkou třeba můžeme říct, že soundtrack k jeho připravovanému filmu byl rychlejší než film sám, a dnes si žije vlastním životem. Na začátku března vyšel na CD labelu Tranzistor s názvem One way road.

… jde vůbec pořád ještě o soundtrack k filmu nebo je to zcela samostatný projekt?
V současné chvíli, řekl bych, jde o zcela samostatný projekt. Doufám, že některé písničky se stanou součástí filmu. A z druhé strany: film jsem začal soundtrackem a soundtrack se rozrůstal, až film přerostl. A tak vzniklo album.

Charakterizujete je jako písně z cest; psal jste je na cestách?
Určitě na cestách duše. A jinak inspirace k nim pocházejí z mých cest po světě. I když byly třeba napsány doma. 

Z té muziky probleskuje několik žánrů – country, rock, folk; jde vůbec žánrově zařadit?
Pro mě to, co dělám, spadá do kategorie písničkářství, tedy toho, čemu se říká songwriting. Z toho vycházím a žánry neřeším.

Co je Johannes Benz – jméno kapely nebo projektu?
Johannes Benz je v podstatě fiktivní postava. Je to člověk ztracený na svých cestách, člověk hledající. A protože jde o filmovou postavu, která je částečně vytvářena také vaší představou, je zahalena i určitým tajemstvím. Prostupuje prostorem a časem. Hledá, ale nebloudí. Jako každý z nás je to šofér vlastního života, vlastní cesty.

Zpátky k CD Johannes Benz. Při nahrávání jste se spojil se zajímavými spoluhráči.
To pro mě byl dar! Moc si toho vážím, díky sestavě spolupracovníků vlastně to album vzniklo a je sevřené v určitém celku. Je to koncepční album, což není v našich končinách příliš obvyklé. Nejdůležitějšími strůjci a hybateli výsledného zvuku byli Josef Štěpánek, David Landštof a za mix Petr Kaláb. Velkou zásluhu na věci mají ale i ostatní v tomhle procesu: vokalistky Harvey sisters a další a další, včetně majitelů studia, ve kterém jsme nahrávali a dalších lidí, kteří nám vycházeli všemožně vstříc.

Zatím zpíváte téměř výhradně anglicky; uvažujete o nějakých českých vsuvkách, alespoň při koncertních vystoupeních?
Johannes Benz je globalizovaná figura sevřená do angličtiny: Ta je pro tyto písničky důležitá, takže tady určitě zůstane. Češtinu mám ale moc rád a rád komunikuji s lidmi. Doufám tedy, že v té česko-anglické komunikaci najdu nějakou optimální polohu.   

Jaké má Johannes Benz plány? 
Cestu vidím v další práci na písničkách a ve vystupování – ať už na festivalech či mimo ně. Prostě tak, aby se publikum dál dozvídalo o tom, že tu něco takového existuje. Již jsou hotové nové písně, které hrajeme na koncertech. Přijďte si je poslechnout. Nejblíže Johannes Benz vystupuje tuto středu 26. 3. od 18:00 hodin, kdy hrajeme v rámci doprovodného hudebního programu Febiofestu (v - 3. podlaží multikina Cinestar Anděl v Praze 5).

johannesbenz.com

Zdroj, foto: Supraphon