Xindl X.Jaká bude nová deska? V čem bude stejná jako ty předchozí a v čem jiná?
Stejná bude v tom, že stejně jako na předchozích deskách půjde o koktejl z folku, popu a rapu. Jiná bude v poměru zmiňovaných hudebních ingrediencí. Bude v ní více folku a méně popu. A jiná bude i tematicky. Jak už název napovídá, jde o album složené z protestsongů mířících do vlastních řad.

Najdeme zde píseň o  Čecháčcích, co tvrdí, že za komunistů se žilo líp, píseň o lidech, co kradou a omlouvají to tím, že přece kradou všichni, píseň o těch, co spolupracují s ďáblem, ale prý jenom trochu, píseň o bulimičkách, co se chtějí vyrovnat holkám z časopisů, o extremistech, co hlásají, že v násilí je síla, o velkých Vontech ze správních rad, o kazatelích z billboardů, o prasatech, která bojují proti vládě volů, či o stádu otroků, jež nedokáže žít na svobodě.

S kým jste album nahrával?
 Stejně jako na posledních dvou albech spolupracuji s bratry Cidlinskými. Dalibor je zároveň producentem desky, hraje v ní na piano klávesy a banjo. Jenda hraje na baskytaru a všechny smyčcové nástroje. Do kapely nám přibyl nový bubeník, Emil Valach, který dřív působil v mé hodně oblíbené kapele -123 minut. Velkou změnou také je, že na rozdíl od minulé desky, kde jsem kvůli zánětu šlach nemohl hrát na kytaru, ale pouze zpívat, jsem na tuto desku opět nahrál kytary do všech písní.

Jak nahrávání probíhalo?
Vzhledem k tomu, že naše písně nejvíce fungují naživo, chtěli jsme energii živého hraní dostat na desku. Písně jsou zaranžované tak, jak je budeme hrát i na koncertech. Žádné samply, žádné synťáky, žádné zdvojování nástrojů. Jen akustická kytara, piano (nebo klávesy), basa a bicí.
Jen v několika písních jsme je ozdobili jinými akustickými nástroji. Jenda sám nahrál k některým smyčcovou sekci a k pár dalším nám udělal krásné aranže pro dechy Filip Jelínek. Ty pak nahrál se svými kolegy z J.A.R.

 Deska taky obsahuje ješte druhé bonusové CD…
Ano, deska vychází jako dvoj CD. Jedno cédéčko je nahrané s kapelou a na tom druhém jsou stejné písní nahrané tak, jak je hraju na písničkářských koncertech – jen já a kytara.

Co vás k tomu vedlo?
Být na podiu s kapelou za zády a koncertovat jen sám s kytarou proti sálu plnému lidí, jsou dvě zcela jiné disciplíny, dva zcela rozdílné zážitky.  I přesto, že hraní s kapelou je super a nabíjí mne energií, sólové hraní má zase navíc určité kouzlo, co hraní s kapelou nemá. Za těch sedm let, co jsem Xindlem, jsem zatím nepřišel na to, co mne baví víc, i proto se jako klíště držím obou variant. A přišlo mi správné, aby obě varianty zazněly i na CD.

Na turné budete vyjíždět taky ve dvou podobách?
Přesně tak. Teď vyrážím na písničkářské turné po jednadvaceti malých klubech po Česku a Slovensu s názvem ČECHÁČEK S KYTAROU NA TURNÉ (seznam koncertů níže). Na podzim chystáme tři velké koncerty s kapelou, hosty a projekcemi v Praze, Brně a Ostravě.

Budou zmiňované koncerty jarního čistě písničkářského turné ČECHÁČEK S KYTAROU NA TURNÉ intimnější? Co od nich máme čekat?
Intimnější budou – ale tím nemyslím, že to bude něco tichého a pomalého. Budou to prostě koncerty „víc nablízko“. Proto se je také snažíme dělat spíš v menších klubech, abychom si byli s posluchači blíž. Ale intimnější neznamená, že to nebude pořádnej rokenrol :-)

Chystáte na toto akustické turné něco speciálního?
Věřím, že dobré koncerty dělají dobré písničky a ne pyrotechnické efekty. A nových písniček přivezu spoustu. Kromě písní, co už znáte, zahraju v předpremiéře většinu repertoáru z nové desky ČECHÁČEK MADE, která vyjde až v dubnu.

Píšete pro sebe nebo pro fanoušky?
Píšu písničky tak, aby se líbili mně. Nemá smysl ohlížet se na to, co se líbí někomu jinému. Co fanoušek, to názor. Nejde napsat píseň, co se bude líbit všem. Proto píšu tak, aby se to líbilo mně, a věřím, že když bude píseň upřímná, svého posluchače si najde.)

Připravila: Johana Turner