Pavel Lohonka ŽalmanPavel Žalman Lohonka je jednou z nejvýraznějších postav české folkové scény. Už v roce 1982 hrál na Portě v Plzni ještě v takzvaném „Žalmanově jihočeském výběru“. Skupina se později přejmenovala na Žalman & Spol. a pod tímto názvem hraje dodnes. Nový rok kapela začala změnou v obsazení a na Portě v Řevnicích se tedy objeví už v nové sestavě. 

Na co se těšíte v roce 2012?
Těším se na koncerty s novou kapelou, na letní festivaly, na diváky, kteří nás mají stále rádi. Na ty fanklubáky, kteří nám zůstali věrní a nepodlehli. Těším se také na společné hraní s Hosty - Tondou, Šárkou a Petrem a vůbec na vše dobré, co přijde.

Myslíte, že bude tento rok pro muzikanty a koncertování těžší než ty předchozí?
Myslím, že to bude stejné jako vloni, pořadatelé prý nemají opět tolik peněz, ale já se nebojím, že by diváci nechodili. Pokud hrajete dobrou muziku, lidé si čas najdou a zajdou.

Asi se Vás na to v současné době ptá každý, ale byl pro skupinu velký šok odchod Jindřišky a Honzy Brožových?
Šok? Jak pro koho. Měl jsem deset důvodů změnu po 14 letech udělat. Já už jsem do kapely Žalman a spol nechodil rád.

Změní se díky personálním změnám i směr, kterým se kapela bude ubírat?
Zatím mám ze soundu nové kapely dobrý pocit. Hodně z věcí se pročistilo. S dobrou zpěvačkou a výbornými muzikanty je radost hrát.

Bude to znamenat i nové písničky, …nové album?
Jednu novou písničku už zkoušíme, určitě budu dělat i další nové písničky, ale nejde to tak rychle. Zařazujeme i starší, dlouho nehrané písně.

Jak jste vybírali nové hudebníky pro Váš Spol? Proč zrovna Michaela Hálková a Pavel Malina?
Míša Hálková se mnou kdysi zpívala, letos jsem ji několikrát slyšel se skupinou Sem tam. Za ty roky, co jsme se neviděli vyzrála pěvecky a natolik
přesvědčivě, že jsme si řekli, že do toho půjdeme. Pavel Malina mou nabídku přijal okamžitě.

Koncertujete raději v uzavřených prostorách, divadlech, klubech, nebo jsou vám sympatičtější letní festivaly?
Nějak to neřešíme. V kulturácích, v divadlech nebo v klubech hrajeme celé koncerty, kam chodí lidé výhradně na nás. Hraní venku má také své kouzlo.
Festivaly jsou ale často velmi hekticé, je to trochu adrenalin. Máte vymezený čas, tak, že skladba repertoáru to jsou většinou známé písničky. Lidé si je zazpívají, zabouří a všichni jsou spokojeni, že?

Porta v Řevnicích má letošní slogan „Porta - Cesta za romantikou“ je romantika řevnického divadla i pro hudebníky?
Divadlo v Řevnicích má kouzlo v tom, že je uprostřed lesů. A ty lesy na vás dýchají ze všech stran. Písničky tam vyzní úplně jinak, než třeba někde na hřištích, kde se také festivaly odehrávají. Řevnice, to byl šťastný nápad šťastných lidí kolem Porty.

Jste historicky s Portou svázán. Co byste Portě 2012 doporučil?
Jen jedinou věc. Aby zůstala pro tuláky, trampy, pro folkaře a country muziku. Pak Porta přežije všechno.

Rod Lohonků prý pochází z Litvy, znáte tuto zemi víc? Byl jste tam někdy? A pokud ano, inspiruje Vás něčím litevská hudba?
Náš zemanský rod Lohonků ( zjistil to můj děda) pochází z hranic mezi Polskem a Litvou. Jmenoval se Logonka, což se dá přeložit něco jako Tvrz. V devetenáctém století odešli Logonkové do Čech, kde se usadili a "g" nahradilo " h " . Náš rod pochází zhruba ze 17. století. V Litvě jsem byl v roce 1976 s Minnesengry a měli jsme tam několik koncertů.

Které roční období máte nejraději?
Nejraději mám jaro, léto a podzim. Zimu bych nejraději prospal. Ale teď to nejde, protože zkoušíme s kapelou a těšíme se na celý rok.

Děkuji za odpovědi a těšíme se na shledanou v Řevnicích, poslední víkend před prázdninami.

Anna Pogranová