Lapčíková ZuzanaSvětově proslulá cimbalistka, zpěvačka a folkloristka Zuzana Lapčíková vydala se svým kvintetem nové album Rozchody, návraty. Je plné nádherných písní o lásce ve všech podobách a formách v prvotřídním provedení. Kvintet Zuzany Lapčíkové šlape jako hodinky, přitom s obrovským citem a muzikantskou láskou.

Vydala jste nové album Rozchody – návraty; dá se říct, že jste trošku „hudebně přitvrdili“?
To přesně nevím, naši tvorbu neumím úplně přesně zařadit do nějakých žánrových škatulek. To, co jsme na naše poslední album nahráli, je v podstatě repertoár, který hráváme na koncertech. Jelikož jsme s naším kvintetem doposud neměli repertoárovou nahrávku, vznikl tento počin. Jde o aktuální zachycení našeho zvuku, takhle v současnosti naše kapela zní. Jestli je o něco tvrdší… my hrajeme kontinuálně už několik let podobným způsobem a možná se trochu vyvíjíme.

Neustále si pochvalujete spolupráci s hudebními partnery v kvintetu; je skutečně tak bezproblémová?
Je. Tato sestava se hledala asi tři roky a to, že spolu takhle báječně vycházíme, souvisí zřejmě i s lidskou stránkou věci. Navzájem si rozumíme a dokážeme se podržet i v těžších situacích – cestování bývá skutečně někdy hodně náročné. Opravdu si říkám, že mám kapelu svých snů.   

Podobně bezproblémové jako živé vystupování bude i nahrávací studiová práce kvinteta…
Nahrávání ve studiu je skutečně nádherné. Například vánoční desku Marija Panna přečistá jsme nahrávali při čtyřicetistupňových vedrech, přesto jsme si dokázali vytvořit vánoční atmosféru. Možná to bylo i tím tématem, které člověka zasahuje, ale nejen tím. Naše spolupráce je překrásná, jako bychom ty věci dělali tak nějak, řekla bych, lehce. Když jsme dotočili, pustila jsem ostatní členy kapely na koupaliště; jak nám ale práce šla od ruky, stihli jsme spoustu věcí dřív a najednou jsme měli volno všichni. Všichni si vzájemně rozumíme, a to se pak pracuje! 

Trávíte spolu i volné chvíle?
Například s rodinou Jožky Feča, kmotra našeho syna, trávíme spoustu času, dokonce jsme spolu byli několikrát na dovolené. Chodíme s kolegy i na koncerty. A hlavně si neustále vyměňujeme zajímavé nahrávky.

Vaše nová deska je o lásce, rozchodech, návratech. Vybavujete si při jednotlivých písničkách některé své zážitky či peripetie některých svých přátel a známých?
Jistě a netýká se to jenom této nahrávky. Vždy když zpívám nějakou píseň, vybavují se mi různé asociace, vidím tváře, krajiny, různé situace. Vždycky když zpívám, naskakují mi v hlavě obrazy podobné těm v písních.


Zdroj: http://www.supraphon.cz/