Wabi DaněkZ Wabiho na jeho koncertech vyzařuje cosi, co se celkem nedá popsat a co je dobré zažít. Je to jakási zvláštní síla, která se na diváka nenásilně přelévá a pak se zase zpátky vrací na pódium k Wabimu, aby se zase ještě kompaktnější vracela posílená do publika a znovu zpět, jako když se vlna znovu a znovu vrací k útesu a nemohou jeden bez druhého být... Budeme to moci zažít 26.6. 2011 na Portě v Řevnicích  a tak jsem s radostí zase po roce  poslal Standovi po internetu několik otázek pro náš ePortýr, abychom  zjistili, že se zase můžeme těšit na písničky, na baryton, na Dvořáčka, na Wabiho...


...koukal jsem na tvé webovky a tak se musím zeptat na spoustu věcí:-))
Je jasný z tvé předmluvy, že velkou zásluhu na jejich vzniku má tvé druhé já, ale stejně, co tě vevnitř dohnalo se pustit do moderní komunikace se světem, prostřednictvím elektroniky?
Je to prosté. Jednak mě baví ty nesčetné informační možnosti (teď mluvím o i-netu jako celku). Jsem nebo se alespoň domnívám, zvídavý člověk. A další důvod byl možná v tom dát najevo, že žiju a nejsem petrifikovaná struktura.

Jak dlouho jste připravovali strukturu stránek a tedy co tam mít a nemít.. .a jak dlouho pak stránky vznikaly vůbec? A psal sis to na papíře?
Ptáš se na věci, které už mi vypadly z paměti. Ty stánky fungují, pokud mě paměť neklame, už deset let. Vím jen, že to vzniklo ve spolupráci s mým webmasterem, který krotil mé nadšení a navrhoval a realizoval věci, které mě, při mé počítačové negramotnosti, ani nemohly napadnout.

Zjistil jsi něco překvapivého, když jsi pak viděl na ploše takhle pohromadě, co všechno a kolik toho máš za sebou?
Mám tendenci dívat se spíš před sebe. A z prostorových důvodů je na webu jen část toho, co mám za sebou. Takže jsem z toho nijak neužasnul.

Máš v sobě teď spíš nutkání něco napsat pro web, nějakou novinku, nebo tě to naopak vevnitř tlačí, že novinka chybí a že budeš asi muset zase něco sepsat?
Na webu se ocitají spíš básničky, které vymýšlím průběžně, jak jdou po sobě jednotlivé koncerty. Samozřejmě ne všechny, některé jsou tak blbé, že by to obrazovka neunesla :-).

A co takhle tři nové písně? Ptám se hned na tři, protože pak je lehčí, napsat aspoň tu jednu, na kterou čekáme na Portě v Řevnicích…:-))
Proč ne rovnou deset?  Ale vážně, něco se rodí a nerad bych to zakřikl. V kterémsi z rozhovorů jsem tazateli naznačil, že nějaké horké novinky jsou a že jsem si proto nechal vyšamotovat šuplík. Upřesním. Nezeje prázdnotou, ale není ani přeplněný.

Na Portě v Řevnicích jsi vystoupil nejen s Milošem Dvořáčkem, ale taky v několika zajímavých seskupeních, což působilo na diváky jako velké osvěžení. Vystoupení s Romanem Horkým a Kamelotem  a nebo závěrečná Hodina H, kde jste zpívali s Věrou Martinovou, Zuzkou Michnovou, nebo Žalmanem a dalšími hosty Porty bylo z hlediště úžasné. Jak to bylo na jevišti? 
Člověče, možná ještě úžasnější. Pokud se nepletu, zpívali jsme tam i mé oblíbence CSN&Y a dík opravdovým muzikantům na pódiu to znělo velmi důvěryhodně. Podotýkám, že se ta pochvala týká jen všech ostatních účinkujících.

Letos budeš v Řevnicích opět, protože si pořadatelé neumějí představit Portu bez Wabiho. Těšíš se?
A lze se netěšit? Tahle akce není jen o muzice, ale i o setkávání s přáteli. O prosté pohodě ze vzájemné komunikace s lidmi, s kterými nacházíš společnou řeč. Už to by mohlo stačit.

Stalo se to málokdy, ale když jsi na Portě v minulosti někdy chyběl, štvalo tě to?
Pokud jsem náhodou chyběl, bylo to z důvodů, přes které takříkajíc, „nejede vlak“. Tak proč se trápit pro něco, co se nedalo ovlivnit ?

Máš teď spočítáno, kolik jsi napsal písniček? Ptám se napsal, protože vydáno nemusí být to samé, co napsáno
Nemám. Nikdy jsem nebyl „archivářský typ“ a mnohé z mých písniček se mi z hlavy i z archivu „vykouřily“. O to radostnější je pak náhodné setkání s nimi. Většinou je poznám, ale onehdy, tedy hodně dávno onehdy, v Božíčanech jsem se o některé písničce, která zazněla na celonoční zpívané  nevyjádřil  příliš pochvalně a reakce Míry Huspeky byla: „ ty vole, vždyť ta  je tvoje“!
Takže, co se počtu týče, budu jen odhadovat. Něco kolem dvěstěpadesáti?

Jiný soudek... Koukáš na zprávy? A jedeš to od Primy, ČT, Krimi, Nova, 24, 4, nebo máš jen ty vybrané? A nebo jinak?
Ano. Úplně jinak. Ne, že bych tebou jmenované pořady a stanice neznal, ale sleduju je jen sporadicky.  Snažím se na svět koukat důvěřivě, možná i optimisticky a to mi zpravodajské pořady dost nabourávají.

A seš vlastně vůbec televizní koukač?
Jako každý. Dost často, možná téměř pravidelně se koukám na Simpsony a M.A.S.H., a to přesto, že je znám skoro zpaměti.

A co tě baví hodně, tedy pokud nejsi zrovna na rybách samozřejmě. Nicméně ta písnička Wabi na rybách by se hodila:-))
Tvé informace jsou dost zastaralé. Ryby u nás v kapele loví jenom Miloš. Ale abych nebyl strohý, písnička o rybách v našem repertoáru je a jmenuje se „Velká rybí škola“.

Těšíme se na tebe na Portě v Řevnicích nejen s Dvořáčkem ale i v Hodině H tedy v neděli 26.6.2011
Díky! W.

jvz