Na semifinálové scéně, která byla nově připravená ve stanovém městečku, bylo tentokrát docela horko. Potili se nejen soutěžící, ale i diváci, protože slunce pražilo a teploty stoupaly vysoko. Pohodovou hudební atmosféru ale nenarušilo vůbec nic. Pochvalovali si ji muzikanti i diváci.

Do letošního semifinále na letošní Portě postoupilo devět soutěžních kapel. Jde o soutěžící, kteří pocházejí z druhého až třetího postupového místa v oblastních kolech, která se konají po celé republice. Ti, co skončí na prvních místech, automaticky vystupují ve finále na hlavní scéně.

Skupiny letos hodnotila pětičlenná porota, ve které zasedli předsedkyně Stáňa Plívová, Ivana Rychlá, Lenka Slabá, Luboš Stráník a Emil Makal.

„Z celkového počtu soutěžících jsme vybrali jednoho postupujícího do finále, Michala Willieho Sedláčka. Jde o profesionála, který má za sebou mnoho let hraní, vystupování i natáčení. Vydává také vlastní desky, “ řekla redakci Portýra Stáňa Plívová.

Porotě se líbilo také duo Martin Čepelík a Andrea Mineva. „Mně osobně vzala dech jejich písnička Když hoří město. Tato písnička je v této době aktuální. Píseň měla obdivuhodné zpracování. Na třetím místě skončila skupina Napořád,” uvedla porotkyně.

Jako další sklidila pochvalu poroty skupina Vesla s kompletním dámským obsazením. „Pochválili jsme i formaci Sladíme, která si publikum získala svým pozitivismem. Stejně tak se nám líbila písničkářka Rejka Balcarová, která má nádherné texty ke svým písničkám,“ řekla Stáňa Plívová. „Nebyly tam žádné skupiny, které by měly nějaké problémy, jako je například intonace nebo instrumentalizace s nástroji. Letošní semifinále bylo naprosto vyrovnané, “ ukončila porotkyně. 

Chaja Asherová, Bob Asher