Porta letos oslavila 50 let od svého zrození a 10 let v Řevnicích. A po celou tu dobu je to soutěžní festival, kdy výkony kapel hodnotí poroty odborníků. A tak samozřejmě ani na letošní Portě nechyběla odborná porota, která bedlivě poslouchala všechny soutěžící kapely.

V sedmičlenné porotě pod vedením Ondřeje Pasky letos zasedli Jan Dobiáš, Milan Herman, Pavla Marianová, Tomáš Tichý, Milan Krbec a Radek Tomášek. Po skončení soutěže se porota dlouho radila, než se usnesla. „Bylo to těsné,“ zaznělo cestou ze štábu.

 „První dvě místa byla jasná, pak jsme se radili o třetím. A zabrat nám dala zvláštní cena poroty. Ale nakonec jsme se shodli a stojíme si za tím,“ řekl předseda Ondra Paska. „Shodli jsme se jednomyslně i na vítězi autorské písně.“ Tomáš Tichý k tomu dodal: „Z vítězné písně promlouvalo moudro, je skvělá. A vítěz nás překvapil, myslím, že by dokázal strhnout lidi, v jeho kapele cítíme velký potenciál. Snad díky Portě něčeho dosáhne.“

Pavla Marianová byla v porotě jedinou ženou. „Nálada v porotě byla báječná, ani jsme se nehádali,“ pochvalovala si po soutěži. Ondra Paska ještě doplnil: „Zajímavé je, že o radu od poroty přišli požádat jen ti, kteří ji vůbec nepotřebovali.“

Dodejme, že Portu 2017 vyhrál Aleš Petržela, na druhém místě skončila kapela Isara a na třetím Mike Fojtík a přátelé. Zvláštní cenu poroty si odnesl Vilém Spilka Quartet za jazzové zpracování folkových hitů.