Již po padesáté se setkají muzikanti, kapely, interpreti a autoři, aby se pokusili získat přízeň poroty a jedinečnou a legendární sošku Porty od akademického sochaře Miroslava Rabocha.

Hudba sama o sobě není soutěž. Je tu proto, že ji lidé stvořili jako nepostradatelnou součást svého života. Na celém světě provází generace a generace mladých i starých, generace úspěšných i těch, kteří život prožívají jako cestu od pólu k pólu. A všichni museli přijmout fakt, že bez hudby to nejde. Je zcela úžasné, ale nikoli překvapivé, že na celém světě probíhají soutěže ve všech možných kategoriích a žánrech a jsou stále na vrcholu hudebního dění a zájmu posluchačů. 

Porta pro Čechy znamenala hodně. Pocit sounáležitosti vzdoru a víry v něco krásného, co přinášelo lidem světlo do šedi a temnoty politických a lidských hradeb. Tak jak se zvedala popularita Porty, rostla i síla samotných návštěvníků, protože cítili sounáležitost s něčím krásným, významným a ojedinělým. Porta se stala součástí naší hudební historie, a už to tak navždy zůstane. 

Svět Porty probíhal jako lidský život. Narození, učení, hledání, vzdor, zklamání, snění, probouzení, a nacházení. Všechno s tím spojené na cestě za krásným prožitkem a zážitkem je navždy ukryto v duších diváků i muzikantů. Je fascinující, že tato tradice a touha pokračuje i dnes, kdy můžeme vidět a slyšet všechno jediným dotykem prstu. Je nádherné vidět tu spoustu muzikantů a kapel, které se pokoušejí znovu přinést něco, co se bude líbit ostatním. Je fascinující dívat se, jak se plní amfiteátr diváky, kteří se těší na krásné hudební zážitky. A je potřebné, aby ta příležitost žila dál.

Proto je tu Porta, proto nabízí muzikantům možnost přijít si zahrát a zazpívat a možná i zvítězit. Vážení muzikanti, nebojte se žánru, nebojte se konkurence a nebojte se, že jste tak dobří, že byste příliš čněli nad borovicemi lesního divadla v Řevnicích. Porta je i dnes po padesáti letech příležitostí představit sebe a své písničky a třeba začít novou éru vaší hudební cesty. 

Porta je naděje i zklamání, ale i touha a cesta na delší trať, po které se v minulosti vydala spousta dnes již známých a uznávaných osobností, jako jsou Karel Plíhal, Robert Křesťan, Honza a František Nedvědovi, Jaroslav Samson Lenk, Vojta Kiďák Tomáško a nebo Spirituálové, Rangers, Fešáci, Pacifik a celá plejáda dalších kapel a muzikantů, kteří tvořili historii slavné Porty.

Těšíme se na vás a vaši muziku v oblastních kolech i v Řevnicích.

Porta v Plzni na Lochotíně, foto: Petr Beneš