Finále v Řevnicích je doprovázeno každoročně rychlým sledem událostí, nedělní Dvoranou, kdy je třeba najít poslední zbytky sil ke zdárnému dokončení festivalu. Se závěrečnými tóny pak začíná úklid...

Je také třeba co nejrychleji sbalit vše, co divákům dělalo příjemnou atmosféru a pořadatelům pomáhalo k vytvoření pohody v Lesním divadle. Většina pořadatelů ještě v noci za spěchu odjíždí, aby ráno mohla vyrazit do pracovního procesu. Jen pár posledních, kteří uklízejí a předávají divadlo, zůstává v Řevnicích do pondělního rána, a o tom, co bylo dobře a co špatně, přemýšlí již při cestě domů. Protože si myslíme, že více lidí může přinést jiné názory, pořádáme již pravidelně na konci září setkání organizačního štábu v krásném prostředí Novohradských hor. A nejinak tomu bylo i letos. 

Jako základna nám již po několik let slouží samota Husky dream v Novohradských horách poblíž Benešova nad Černou, kde mimo organizačního štábu přebývá zhruba 60 severských psů. Majitelem usedlosti je jeden z předních českých chovatelů těchto plemen. Letošní pobyt nebyl zpestřen vyjížďkou s psími spřeženími jako pobyt první, kdy si někteří členové týmu zkusili, jaké je ujíždět touto krásnou krajinou tažen šesti psi. Na základnu letos někteří dorazili poprvé, což se neobešlo bez navigačních problémů, ale zkouškou orientace prošli všichni nováčci, problémy měli i někteří ostřílení členové týmu, nicméně s přibývajícím věkem to lepší určitě nebude.
Páteční večer proběhlo hlavně vítání a rozdání klíčů od pokojů. Ujala se toho sama předsedkyně O. S. Porta s ohledem na to, aby některé jedince zvukově izolovala. Má nás přece jen ráda a ví, že spát se musí. Sobotní den byl celý věnovaný hodnocení od všech zúčastněných. Vyplynulo z toho mnoho zajímavých postřehů, co bylo špatně a jak to zlepšit. Zazněly výhrady k semifinálové scéně, ozvučení v divadle i některým problémům, které souvisejí s orientací účinkujících i diváků, stánkům s občerstvením i pořadatelské službě. To všechno jsou důležité informace, které se dozvídáme nejen od těch, kteří dělali pořadatele, redaktory, porotce, moderátory, zázemí obou scén, ale také od vás prostřednictvím facebooku či zpráv, které nám posílají naši diváci, a my jsme moc rádi, že reakcí přichází dostatečné množství.

Velká část setkání byla věnována výběru hostů na příští jubilejní ročník. Tříčlenná dramaturgická rada představila své nápady, které byly doplněny o další myšlenky, a tím byl dán základ pro výběr hostů, kteří budou mít možnost si na padesáté Portě zahrát. Protože vyjednávání pokračují, zatím se nebudeme zmiňovat, ale již brzy se dozvíte některá zajímavá jména. Sobotní večer byl věnován hudební části setkání (protože Porta je a vždy byla hlavně hudba) a posezení u grilu (protože z kombinace práce a čerstvého vzduchu našim hostům jistě vyhládlo). Při setkání se mnohým jistě ulevilo, když se svěřili s problémy, které na letošní Portě viděli, nám se na první chvilku trochu přitížilo, když jsme zjistili, co vše budeme muset do příštího roku vyřešit. Na druhé straně bez těchto názorů bychom se nikam neposunuli, a proto bereme setkání jako velmi přínosné nejen pro pořádání Porty, ale také pro nový ePortýr, který na tomto setkání dostal konkrétní rozměry.

{gallery}benesov2015{/gallery}