Porta je soutěžní festival, a tak na ní nesmí chybět porota, která soutěžící kapely hodnotí. A také vybírá vítěze. Sedmičlenné porotě letos předsedal Ondřej Paska.

Dalšími členy poroty byli Marcela Voborská, Jan Dobiáš, Milan Herman, Jan Komín, Radek Tomášek a Tomáš Tichý. Dojmy a názory tří našich letošních porotců si můžete přečíst v následujících řádcích.

Jaké tedy bylo letošní finále Porty?

Předseda Ondra Paska
Letos jsem byl poprvé předsedou poroty, takže to byla větší zodpovědnost. Ale v porotě se mnou byli super lidi, brali to s nadhledem, nemuseli jsme
si na nic hrát. Všichni jsme se snažili chovat vůči muzikantům upřímně, abychom nikomu neublížili.
Ve finále letos nevystoupila žádná čistě bluegrassová kapela, což je škoda. Závěrečné hodnocení bylo celkem jednoznačné. Kapely jsme bodovali a na prvním místě jsme se téměř všichni shodli. Další dvě místa pak vyšla tak, že to všem vyhovovalo, zazněla jména, která jsme chtěli všichni. A už tradičně se mezi vítězi objevila kapela, která postoupila ze semifinále.
Některé kapely už hrály na Portě po několikáté, jiné tu byly poprvé. Já se snažím nenechat se ničím ovlivnit, posuzuji je jen podle toho, co předvedou v ten okamžik na pódiu. Hodnotím celou kapelu, ne jednotlivce. A osobně mám problém, jak porovnat jednotlivce a kapely, možná by bylo dobré udělat dvě kategorie.
Jinak musím kapely pochválit, všechny byly disciplinované, osvědčilo se, že zahrály jen tři písničky. Některé z nich byly zbytečně dlouhé, pět minut je moc. Pokud je písnička dobrá, pozná se to už po minutě. Děkuju všem členům poroty za obětavost, klidnou rozvahu a úžasný přístup.

Marcela Voborská
Z výsledků mám radost, po letech poprvé jsem neměla výhrady. Průběh soutěže byl naprosto v pohodě, užila jsem si to. Jsem spokojená, až na ten déšť – snad budou spokojení i diváci a přijdou zase.

Honza Komín
Úroveň kapel byla výborná, zvlášť první den. Některé písně byly opravdu hezké, melodické, chytlavé. Mám radost, jak to dopadlo. A mám také radost, že uspěly kapely, které měly ve své hudbě duši, líbí se mi, když věřím tomu, co muzikant zpívá. Pokud má hudba duši, odpouštím rytmické nepřesnosti nebo občasný lehce falešný zpěv. V porotě byla pohoda a shoda.

Portýr 3 - neděle 28. 6. 2015