Nemohli jste být letos na Portě? Nedostal se Vám do rukou Portýr? Pojďme si společně na letošní Portu zavzpomínat a přečíst články, které v Portýru našly své místo.

Už 20 let se tým pořadatelů Porty snaží každoročně připravit muzikantům vrchol festivalového snažení, které vyústí v národní finále festivalu Porta. V Řevnicích jsme našli úžasný areál, dobré zázemí a skvělé publikum. To všechno i letos bude určitě hlavním krédem pro pohodový víkend, který nás čeká. 

Jsme těsně před dalším časovým milníkem Porty. Dovolím si Vás uvítat na Portě malou úvahou a vyznáním. Často se mě kolegové z médií ptali na účel a smysl Porty v této době. Odpověď se snadno najde na oblastních kolech i v Řevnicích, a to na jevišti i v hledišti. 

V minulém století byl pro nás tento festival ostrovem relativní svobody, setkání spřízněných duší a také konfrontací, konzultací a hudební školou, možná i ostrovem malého vzdoru. Vlastně se toho tolik nezměnilo, pokud za svobodu považujete nezávislost na konzumní společnosti, na mediální masáži, hledáte stejně smýšlející kamarády a chcete hledat a objevovat současnou scénu tohoto žánru. Ostrov tedy stále žije a je nad vodou – buďte vítáni na jeho půdě. 

Na rozdíl od festivalů, pořádaných úspěšným podnikatelem na návsi, kde si zaplatí kapely k pivu, stále zůstává pro Portu prvořadé umožnit stovkám mladých šikovných lidí poznat nové kolegy na scéně, posunout se ve svém snažení dál a usilovat o post nástupců lidí, ikon, které ve folku a country patří k našemu pokladu. Jejich počet neklesá, a to je potěšující. Proto vydáme všichni od oblastí až po finále zase energii na to, aby měli svůj ostrov, kde hudební business není prioritou a pohodový víkend ve finále je hlavním bodem programu.

Vy – hosté, diváci, kamarádi, jste tohoto kolotoče nedílnou součástí a ostrova milými obyvateli a je fajn Vás opět vidět, slyšet a vnímat Vaši energii. Protože je náš ostrov svou podstatou tak trochu izolován od profilu většiny ostatních folkových festivalů, nebojte se uvolněně vyjádřit emoce, povídat si, ptát se, hledat a nacházet. U nás se to nosí, stejně jako pokora úcta a lidská slušnost. 

Užijte si všeho hojnou mírou a dejte nám pak vědět, jak jsme dopadli, abychom SPOLEČNĚ mohli pokračovat v dalších dekádách Porty ještě líp a našim nástupcům ostrov předat nepoškozený a bohatší. 

S úctou a pokorou Zdenek Schwager