Porta Řevnice - OzvěnaPátý ročník Porty čekal opět na své vysvědčení, již tradičně poslední víkend před prázdninami.  Udělovali jej diváci, hudebníci, partneři, příznivci Porty i ti, kteří mají výhrady.Dle počtu diváků má letošní Porta důvod k radosti.  

Od dob, kdy se festival začal potýkat právě s diváckou nepřízní, se během pobytu v řevnickém Lesním divadle rok od roku jeví  situace jako velmi potěšitelná a letošní ročník hlásí plno a velké množství nových diváků, kteří na Portě nikdy před tím nebyli. A to je pro Portu velmi důležitá informace. Porta má nové příznivce a sympatizanty…Ve velké konkurenci dalších festivalů po této stránce Porta obstála nejen díky atraktivním hostům, jakými letos byli  v pátek Tomáš Klus, v sobotu Jaroslav  Wykrent, Lenka Filipová, Ivan Mládek  a v neděli Miki Ryvola, Pavel Žalman Lohonka, Hop Trop nebo zvláštní host  Marta Kubišová, ale díky cílené dramaturgii, která s sebou přináší pestrou hudební nabídku pro diváky  Porty.  Dle potlesků a počtu standing ovationů, je to portovní jednička…. Počasí, které již po několikáté Portě přeje, bylo excelentní. Nad Portou v Řevnicích již od samého počátku drží ochrannou strunu ta malá kytara od popelnice, která se stala součástí scény.  Tak díky kytaro…

Dalo by se říct, že jak návštěvnost a spokojenost publika, tak dojmy muzikantů z Porty 2012 jsou víc než příznivé. Již od prvních hodin festivalu se dalo tušit, že je vše tak jak má být. Diváci v pátek postupně zaplňovali lavice lesního divadla a tak i první kapely hrály před téměř zaplněným divadlem. A to nebývalo již několik let zvykem. Vlajku, kterou zazpívala skupina Ozvěna se nesla lahodně lesem a i další vystoupení této kapely znělo opravdu krasopisně a udělalo divákům Porty radost. 
Příjemně se poslouchala i další kapela, dívčí trio Přelet M.S. Zněly veselé a svižné a z vystoupení bylo cítit jistotu profíků na koncertním pódiu.

S devátou hodinou se jakoby mávnutím proutku tak nějak divadlo přeplnilo. A nemůže být pochyb o tom, že to způsobil hlavní host prvního  večera, Tomáš Klus. A opět dodal divákům lahodný koktejl písniček a dobré nálady a pochopitelně došlo tak jako loni na improvizaci, tentokrát na téma Totem, jenž se podezřele nakláněl…Tomáš Klus přinesl na Portu nevídanou náladu a patří mu velké poděkování, že ač pod prášky proti bolesti a se zaledovanou tváří, nedal divákům šanci pochybovat o tom, že je skvělý, veselý a přátelský chlapík. Tomáš Klus boří hranice a přináší zase nový pohled na muziku a textování.

Má v sobě křehkost, zranitelnost, odvahu, ale i jistotu v projevu, dar komunikace a umění překračovat forbínu s lehkostí, kterou mu muže závidět mnohý zkušený bard. Dar veršovat a rýmovat teď hned a bez přípravy  na aktuální téma je ojedinělý a tak mu přejme, aby tento pramen nevysychal.  Tomáš vystoupil tentokrát v triu s Jirkou Kučerovským a percussionistou Camillo Calerem a velmi jim to fungovalo dohromady. Nicméně celý páteční program byl jaksi mladě střižený a tak si mladé publikum přišlo na své. Bluedround  byli na závěr kvalitní a skvělou tečkou prvního dne festivalu a  mohl tedy začít „Noční proud“ Porty.

Sobota i neděle byly kombinací nových talentů, portovních bardů, žánrových jistot a nečekaných osobností, které se na Portě představili vůbec poprvé, v její 46leté historii.   

A o tom zase příště…jvz

Porta Řevnice - Přelet M.S.Porta Řevnice - divadloPorta Řevnice - Marcela VoborskáPorta Řevnice - Tomáš Klus