D.N.A.Portýr oslovil porotce Vojtu Kiďáka Tomáška, aby nám pověděl, na který aspekt dává při hodnocení soutěžících velký důraz.
Kromě instrumentální stránky je pro mě důležitý text písní. Tedy to, co chce autor písní říci.
Pokud má interpret, ať jedinec nebo skupina, skvěle zvládnutou hudbu, kterou okouzlí posluchače, ale po odehrání posledního tónu po písni v hlavách posluchačů nezbyde na přemýšlení nic, je něco špatně.

Píseň se stává plytkou.
Mám velmi rád češtinu. Je to jazyk velmi bohatý. Pro toho, kdo má širokou slovní zásobu, tedy, kdo rád čte, poskytuje nepřeberné množství výrazů, kterými lze píseň obsahově obohatit – tedy dodat její melodii to sdělení.
Ze soutěžících, které jsme letos hodnotili mně nejvíce oslovila kapela Šworc. Mají dobrý text i hudbu, z jejich vstoupení lze cítit odvázaná radost z muzicírování, hrají pro lidi, ne pouze pro porotu, to je strašně moc poznat!
Přeci lidi jsou naše/vaše porota. Hodnotící činitel je ten, pro koho se zpívá. A také lidi vám musí uvěřit.
Vasilův Rubáš také předvedl text, zpěv, radost z hraní. Nejdřív jsem byl z jejich projevu nadšený, rozesmáli mě. Najednou však přišlo zklamání. Na můj vkus příliš plýtvají vulgarismy. Když pan Werich na jevišti použil ostré slovo, vždycky je měl odůvodněné, promyšlené, přesně padlo. Ne pouze, že se hodí do rýmu. To mi přijde hodně laciné, podbízivé.
Letos se Porty v Řevnicích účastnilo velké množství mladých kapel. Moc se mi líbilo Memento i Děvčice. Jsou to kapely, ze kterých vyzařuje chuť zpívat, ale musí dozrát. Děvčice potřebují vypilovat jevištní projev. Nástroje mají zvládnuté skvěle. Chybí jim však dynamika. Ale fandím jim! Mají moře času. Všem těmto kapelám držím palec. Také jsem jednou začínal.
Dále bych doporučil – pokud kapely mají možnost prezentovat se čtyřmi písněmi – přeci můžete zvolit takové, které nejsou jedna jako druhá. Volte jiná tempa, dynamiku, zapojení nástrojů.
Včera večer se neoficielně sdělily výsledky soutěže ČNF Porty v Řevnicích. Bude porota dávat soutěžícím kapelám zpětnou vazbu, poradí jim, kde ještě něco vylepšit, vypilovat?
Jistě! Jakmile budou chtít, ať přijdou za námi, jsme tu pro ně!

 


Vyhlášení vítězů Českého národního finále Porty 2011

Interpretační Portu získala skupina D. N. A. z Brna
Druhé místo: Vasilův Rubáš, Praha
Třetí místo: Šantré, Praha

Ocenění Poroty: Duo Quaoar, za precizní instrumentaci
Miss Porta: Inka Tognerová, skupina Šantré