Do Nymburka jsem jel rád. Tady má Porta duši a myšlenku. Myslím tím to, že profi pořadatelé kolem „řídi“ městského divadla Jardy Kříže to nemají jen v programu, ale nejspíš i v srdci a baví je to.

Zahájil Ivan FRIED, zvaný Ubry z Neratovic. Hraje vlastní tvorbu. Na Portě (v Plzni) se zjevil už v roce 1991, kdy byl hostem Pepy Nose. Vystoupení postavil na svých autorských textech, k jejichž veřejné prezentaci se vrátil loni tím, že si koupil kytaru. Všechny skladby měly ale bohužel stejný rytmus a velkou roli hrála tréma.

ŠEDOPLÁŠŤ aneb Václav Novák ze Zubrnic – učitel speciální školy, který prý klidně napomene neukázněné diváky. Avšak diváci měli spíše napomenout jeho, rytmus jako vysypané brambory, nedobré frázování, ale dobrá dynamika, i když někdy přepálená.

RICHENZA TRIO, jehož historie se právě začíná. Za jeho zrodem stojí Renata Špačková, která po rozpadu skupiny Jitrocel založila RICHENZU. Skupina hrála od středověkých songů přes folk a folkrock ve stále se měnícím složení. Trio je pokus o stabilizaci. Repertoár je dílem Renaty. Dvojhlas děvčat ladí, sóla potřebují ještě čas. Volí těžké aranže skladeb, housle super, u kytary by někdy stálo za to přidat basy.

Jan Selim DLOUHÝ je z Kněžmostu. Je pozůstatkem skupiny Pěšky za vozem, která se středověkou muzikou objížděla hrady, zámky a bitvy. Aranžmá všech jeho autorských skladeb to potvrzovaly. Interpretace pokulhává jak čistotou a srozumitelnosti zpěvu, tak kytarovým doprovodem.

Hana HRDINOVÁ z Mladé Boleslavi si prý přijela napravit loňské vystoupení, když celý rok sbírala zkušenosti v malých klubech. Zřetelně se raduje z muziky, ale řekl bych, že cesta k muzikantské zralosti a jistotě bude ještě dlouhá.

Tomáš FÜRBACHER z Poděbrad, zvaný Aylan hraje vlastní tvorbu. Prošel několika kapelami, nyní kráčí po vlastní ose. Dojem mám rozpačitý. Nástroj byl rozladěný, barva hlasu dobrá.

Po přestávce s půlhodinovým zpožděním pokračovala osmičlenná kapela LACHTANI z Ústí nad Labem. Vznikla před necelým rokem a na souhře to bylo trochu znát. Trochu revivalový repertoár, cajon u mě mínus, basa, housle pak plus, elektrickou kytaru naladit, přitvrdit zvuk dvanáctky.

AJETO! Tahle dámská trojka se promítá už celou historií porevoluční Porty. A po celá ta léta je provázejí (nejen) portovní úspěchy. Zde v Nymburce zahrály, jak jinak, svou autorskou tvorbu, na které se podílejí rovným dílem. Muzika se šťávou! To prostě bez komentáře sedí!

PAVUČINA je šestice „countrydědků“, kterým je dohromady 402 let. Do domovských Poděbrad je po Labi naplavily Lužnice, Sázava, Berounka… Portu prý upřednostnili před soutěží mladých talentů. A udělali dobře, obecenstvo bouřilo, porota uznale mručela.

TRIO M z Prahy je část pražského Mangabeje, která se rozhodla neodpočívat, jako zbytek kapely. Zaškatulkovat se asi dají do folku. Ladilo to, nezvyklé nástrojové obsazení: kytara, klávesy, violoncello. Výrazově velmi zajímavé.

VEKTORY, další ´mladá začínající kapela´ dříve narozených amatérských muzikantů od Sedlčan, Votic a Benešova. Hrají folkové písničky z pera Adama Řeháčka. Taková krásně kulatá muzika, pravil jeden z porotců.

RUMUNGRE HARRACHOV, cikánská kapela se vším všudy. Sedm „maníků“ od 14 do 56 let. Divadlo jich bylo vmžiku plné a obecenstvo dokonce tančilo. Nejjednodušší úlohu měl porotce hodnotící text, romštině nerozumíce. Ostatní porotci si zapsali hodně dobré známky a pravili: Žije to na plný pecky a nesmrdí to popíkem.

Dáša PAŘÍZKOVÁ (z Ajeto) se dopsala mezi soutěžící až na místě a své vystoupení pojala jako profi pořad svých písniček učitelky přípravné třídy pro své žáky. Krátké, vtipné, úsměvné a osvěžující vystoupení po tom cikánském nářezu.

Hanka NEDVĚDOVÁ (také z Ajeto) je tu prý do počtu – taky se dohlásila na místě. Písní Mašér docela uchvátila a skladbou Sedávej maminko v koutě to zcela dorazila. Super zážitek! Porota pravila: holky to tu zbouraly!

Předsálí divadla, vhodně a s citem upravené pro soutěž Porty, bylo nabité diváky (!!!) a bezpochyby s napětím očekávalo výrok poroty. Ta se během soutěže „live“ vyjadřovala ke každému soutěžícímu, s citem, ale „na férovku“. Tři, šéfpořadatelem stanovená, kritéria hodnocení jednotlivých porotců pak zadalo poměrně napínavé matematické drama při sčítání výsledků. Z mého pohledu velmi spravedlivě nastavené a objektivní!

Vyhráli Romové – RUMUNGRE. Druhé naprosto jednoznačně skončilo AJETO.