Jak to začalo? V roce 2007 jsem byl Aničkou Roytovou vyzván, abych se zúčastnil Oblastního kola PORTY pro oblast Vysočina v Rantířově jako porotce za ČTU. Souhlasil jsem, zúčastnil jsem se, a jak říká klasik „veni vidi vici“ jsem si udělal pár poznámek, které jsem přednesl na jednání krajánků oblastních kol PORTY v Lipnici.

Tam nám (to už jsem tam jel s manželkou) navrhl Lochness a Anička, abychom si vzali Oblastní kolo pro Vysočinu pod svá křídla. „Když to umíš tak hezky zkritizovat, tak bys to i uměl udělat lépem,“ řekla Anička, no a my jsme souhlasili, že to zkusíme. Když to nepůjde, tak to necháme zkušenějším, to byl náš verdikt.

A tak se v roce 2008 začal odvíjet provázek událostí s přípravami na naše první Oblastní kolo pro region Vysočinu v soutěžním festivalu PORTA. Sehnat peníze – sponzory. Domluvit vše potřebné, přeorganizovat dotaci z budějovických kolegů na nás, aby to fungovalo. No prostě samé novum, ale nás to chytlo a v dubnu 2008 proběhlo kolo i s hosty na výbornou, což potvrdili účinkující, hosté i kulturní delegáti z ČTU. A tak to jde rok od roku. 

Než se člověk rozkouká, zjistí, že letos to bude již deset let, co jsme začali. No to by chtělo nějakou oslavu. Uvidíme, co nám rozpočet dovolí. Hosta na letošek už máme. Bude to Devítka, na tu se obzvlášť těšíme. Porota, tak ta je ještě v oblacích. Jednak čekáme, co vypadne z našeho porto bosse Lochnesse, který slibuje už několik let zajistit portfolio porotců z řad „PROFI“. Jednu vlaštovku už mám, je to naše stálice Luba Hrdlička, textař a muzikant. Nějaké to pohoštěníčko se určitě také povede, jako každý rok nás vždy pohostí pan starosta Vlasenice, kde se kolo již usídlilo nastálo. Jednou změnou je, že novou tváří v kole je Kamenický pivovar, který zajišťuje, aby hrdélka umělců a posluchačů nevyschla. Ten doufám také přinese svou trošku do portovní kasy, abychom mohli udělat kolo přitažlivější pro ty, co stále váhají přihlásit se do soutěže.

Nové kolo je na spadnutí, tak doufám, že letos nebudeme mít skoro schýzu , že se nikdo nehlásí do soutěže. Všude po kraji člověk vidí, že se hraje o sto šest, ale jak se vyhlásí možnost zahrát si na skvělou aparaturu a nasbírat nějaké zkušenosti co do interpretačního umu nebo i textařské řehole, je to hrůza povědět. Doufejme, že letos lépe zafunguje propagace v ČR rádio Region, co do kontaktů zajišťuje Jiřík Vondráček, který tomuto fenoménu zvaný PORTA propadl více než na 100 procent, ale to jsme asi dopadli všichni stejně, co se okolo oblastních kol nebo i finále motáme.

Chci vám všem, ať už jste kolegové z oblastí nebo kolegové z řevnického finále, popřát hodně dobré nálady, ať se vše daří, a doufám, že se s vámi v co největším počtu potkáme v Řevnicích nebo na Lipnici anebo u vás na oblastním kole. V Řevnicích se doufám uvidíme všichni, protože si každá oblast přijede podpořit toho svého kandidáta na vítězství. My určitě ano.

Ahoj za Českou tábornickou unii T. K. PORTA Vysočina!