Jihočeské oblastní kolo se už po jednadvacáté konalo na nádherném místě českého jihu, a tak jsem se po letech vydal za muzikou do Českého Krumlova, kde tenkrát byl výtečný folkový festival.  Místo do divadla, které by stálo příliš vysoký nájem, jsem tentokrát zamířil do Domu dětí a mládeže, který má v prvním poschodí útulný sálek a mladým muzikantům se tam hrálo evidentně dobře.

Přijel jsem včas, takže sálek byl ještě prázdný a před židlemi pro diváky stál stolek určený porotě, ovšem nebyl tam dlouho, protože porotci si odnesli stůl i židle dozadu, aby neseděli soutěžícím přímo na očích. V porotě byli samí muzikanti: Pavel Zajíc z Nezmarů, Jirka Krška z Rybníkářů, předsedkyní pak Pavlína Jíšová.

Další Nezmar Pavel Jim Drengubák soutěž již tradičně uváděl a nebyla to lehká práce, protože Dětská Porta má devět kategorií (nejen podle věku) a na jihu není šikovných mladých muzikantů málo, o čemž svědčí i nemálo dobrých „dospělých“ skupin a kapel.

Kategorie nejmladších do jedenácti let jako jediná znala vítězku předem, protože domácí Růženka Balíková byla v této kategorii sama, zato hned další věková skupina do 14 let byla s osmi soutěžícími nejpočetnější a pro mne znamenala předznamenání dalších bojů. Mladí muzikanti se totiž v hojné míře inspirovali - ať už vědomě či nevědomě - svými vzory nebo jejich repertoárem. A tak zazněla Očarovaná od Romana Horkého z Kamelotu, Pramínek vlasů od Jiřího Suchého, Dobrodružství s bohem Panem z repertoáru Marty Kubišové, Piráti Zuzany Navarové, Jaro nad Bretaní Tonyho Linharta, U nás na severu Jarka Nohavici, Klusova Není nutné, Já písnička od Pavlíny Jíšové či nezmarský Písek a Bříza Anety Langerové. Ale zazněly i světové hity jako třeba Let It Be nebo Halleluja. A inspiraci našli soutěžící nejen mezi písničkáři, o čem svědčil třeba Černý pasažér z repertoáru skupiny Kabát nebo písnička z muzikálu Mydlář nebo Angelika.

Kategorii JP (s povoleným dospělým jako hudební doprovod) začala krumlovská Neroli Dante Melis dvěma autorskými písničkami Někdo zvoní a Děvče z Krumlova. Především ta druhá má – jak také řekl moderátor večera - velkou šanci se uchytit, a nejen v Krumlově. Patnáctiletá Eliška Kotlínová z Vodňan měla za sebou asi nejpočetnější doprovod, v kterém kromě kontrabasu a kytary se snažil i maličký synek kytaristy, ačkoliv kytara byla skoro větší než on. Taky se jí evidentně dobře zpívalo, zejména při písničce Holka pro tebe.

Kategorie SC přinesla milé překvapení jménem Pišingr. Dvě kytary, flétna, perkuse, nápaditě zaranžovaný Holubí dům, co zpíval Jirka Schelinger, a copácký hit Pár minut, kde přišly ke slovu i další nástroje – baskytara, akordeon a bicí. Skupina Hashtag z Krumlova zazpívala nejen vlastní píseň Růže po dešti, ale také hit skupiny Klíč Pohár a kalich.

Oblastní kolo přineslo spoustu muziky a jen potvrdilo dobrý trend v českém muzikantství – totiž rostoucí úroveň většiny hráčů, kteří navštěvují hudební školy nebo se jinak vzdělávají v hudbě a návaznost na již prověřené kvality mnoha svých předchůdců.

Foto: facebook organizátorů