Vždycky, když jsem někde na festivalu nebo větším koncertě, všímám si, kolik je v publiku dětí, a mám radost z toho, že věrné muzikantské publikum bere své potomky s sebou, jak to jen jde. Má to z výchovného hlediska jeden bezvadný dopad, protože tyto děti se nebojí, jsou komunikativní, mají spoustu strejdů a tet, je s nimi zkrátka docela prima pořízení.

A protože řadě z nich se ta muzika, kterou odmalička poslouchají, zapisuje do uší, do hlav i do srdíčka, obvykle to netrvá dlouho a sami se začnou pídit po nějakém hudebním nástroji. A od pídění pak už nebývá daleko k nějaké kapele nebo dokonce k vytváření vlastních skladeb.

Píši tyhle úvodní řádky proto, že ty následující už jsou o tom, co ty předchozí – když ne rovnou způsobily, tak jistě ovlivnily. Největší festival téhle muziky – Porta – loni oslavil padesátiny a pořád platí heslo, které Portu provází celé ty roky: Hudba je lék a Porta je nejlepší apatyka. A protože zrovna tak dávno platí, že generace se mají starat o ty, co přicházejí, není divu, že už existuje taky Dětská porta. Vždycky, když se někde na koncertu nebo festivalu objevila nějaká dětská skupina, setkala se s uznalým přijetím těch starších kamarádů muzikantů. Natož teď, kdy mohou svým muzicírováním dokonce něco vyhrát. Takže teď mohu s klidným svědomím napsat zcela obyčejnou větu, za níž je ale spousta neobyčejného: s koncem uplynulého roku 2016 skončila oblastní kola Dětské Porty a ti nejúspěšnější se sejdou letos 9. až 11. června na finále v areálu nedaleko Ostravy.

Úrodná muzikantská země

Původně jsem si myslel, že seřadím oblastní kola třeba od západu k východu, ale pak jsem to zavrhl, protože republiku máme jen jednu a finále bude taky jenom jedno. Tak čtěte a hledejte si to, které je vám nejbližší.

Na Folkovém guláši v Olomouci byli postupující doporučeni porotou, mezi osmi jednotlivci nebo formacemi, kteří si postup zasloužili, byli i medailisté z loňského roku.

V Plzni bylo přes padesát účastníků, postoupilo jedenáct jednotlivců nebo skupin a potvrdilo se i to, co už roky naznačuje hudební soutěž Notování – že totiž když je muzikant z Plzně, něco to znamená.

Novoměstský džbánek v Praze 2 pořádala ZŠ u sv. Štěpána ve Štěpánské ulici pod záštitou starostky paní Černochové a z třinácti soutěžících bylo pěti doporučeno postoupit do ostravského finále. Mezi nimi jsou i dva nejmladší účastníci!

V Praze 4 se pořadatelům z Hobby centra přihlásilo jen pět soutěžících, a tak se rozhodli nahradit soutěžní koncert netradičním způsobem: všem přihlášeným umožnili nahrát soutěžní vystoupení v nahrávacím studiu, což byl pro všechny zcela nový zážitek. Výsledné CD pak předali nejen soutěžícím, ale i porotě, a ta doporučila postup dvěma formacím.

Okříšky patřily třídenní akci, věnované Sedmikvítku, nechyběl ani ohňostroj, ale z 24 vystupujících zpěváků byla jen jedna soutěžící v kategorii Dětská Porta, ostatní soutěžili v kategorii Melodie. Interpretka prezentovala vlastní tvorbu, její jevištní projev byl vyzrálý a i vlastní kytarový doprovod byl na dobré úrovni, takže si zasloužila postup do finále.

V Českém Krumlově slavilo oblastní kolo Dětské Porty dvacetileté jubileum a pořadatelem byl Dům dětí a mládeže. Soutěžilo se se velmi příjemném prostředí Městského divadla v Krumlově, obsazeny byly skoro všechny soutěžní kategorie. Celkem 37 soutěžících bylo z okresů Český Krumlov, České Budějovice, Strakonice a Tábor, porota doporučila do finále 12 vystoupení.

V Holešově bylo na Všetulském dostavníku jen málo soutěžících v kategorii Dětská Porta, většina zpěváků soutěžila v kategorii Melodie. K postupu byla doporučena jedna skupina.

Kopřivnice zažila v Sedmikvítku dvanáct soutěžících velice rozdílné úrovně, porota nakonec doporučila k postupu po jednom z každé kategorie.

V Jablonci nad Nisou se soutěž konala pod záštitou Hudebního studia Kokos a její vedoucí Alenky Schersteinové - Vítové, kterou mnozí znají jako jednu z výborné skupiny Berušky. Pro soutěž byla dominantní různorodost – žánrová, interpretační i věková a soutěži bezesporu prospěla i nová krev v porotě. Na finále pojede osm nejúspěšnějších z oblastního kola, z toho tři na divokou kartu.

V Hořovicích se pořádá oblastní kolo již 25 let, pořadatelé se stali již třikrát držiteli Poháru vlády za Dětskou Portu. V loňském roce bylo účinkujících poněkud méně, proto byl problém obsadit všechny kategorie. Vítězové i jejich doprovod dostali pozvání na finále u Ostravy.

Aby všichni věděli

Pionýrský Sedmikvítek je kulturně-společenská soutěž pro kolektivy i jednotlivce, která tradičně oslovuje škálu zájemců i mimo Pionýra. Jde o postupový systém od základních kol po republikové finále. Původních sedm oblastí (kvítků) se postupně rozrostlo na dnešních devět: Dětská Porta, Divadlo, Film, foto, video, Folklorní tanec, Literatura, Melodie, ProRock, Výtvarná a rukodělná činnost, Tanec.

Fakta o republikovém finále Dětské Porty:

Termín:  9. - 11. 6. 2017

Místo: Park Landek, Ostrava-Petřkovice

Počet účastníků:  57

Diváci: účastníci RESETU (republikové setkání pionýrských oddílů) tj. cca 800 dětí, diváci z Ostravy a okolí.

Pořadatel: Dětská organizace Pionýr z. s.

Foto: František Čálek