Cena města Svitavy byla nedávno udělena in memoriam Ladislavu Plívovi (1954 - 1994), muzikantovi, skladateli a textaři v oblasti folkové hudby.

Ladislav Plíva prošel několika svitavskými hudebními skupinami - Fialový expres, Kanafas, Povijan nebo Varianta. Se skupinou Kanafas s Jiřím Břenkem a Františkem Černým získal na plzeňské Portě v roce 1981 malou Portu. V roce 1982 založil společně s Františkem Černým skupinu Povijan, která se stala trojnásobným držitelem Porty z let 1985, 1986 a 1989. 

Autorský tandem Ladislav Plíva - František Černý dovedl Povijan mezi nejúspěšnější skupiny v historii celostátního finále Porty. Hudební kritik Jiří Černý při svém hodnocení řekl: „Tam, kde jiné skupiny ve folku tvoří cestičku, tam Povijan staví dálnici.“ Ladislav Plíva byl zakladatelem Večerů s kytarou a výrazně se podílel na organizování svitavského Vandrbálu a krajských soutěžích Porty ve Svitavách. Jeho písničky vyšly na dvou deskách z celostátní Porty v roce 1985 a 1986. V roce 1995 natočil s Variantou CD album Odrodily trnky, vydání alba se již nedočkal.

Poslední vzpomínka na jeho skladby se objevila v roce 1996 na CD vydaném pod názvem Černý racek. Některé z jeho písniček zůstávají v podvědomí nových folkových skupin, které je dodnes hrají a zpívají.

Ladislav Plíva získal Cenu města Svitavy in memoriam za přínos svitavskému hudebnímu životu, za rozvoj folkového žánru a pořádání krajských festivalů Porta.