Studený 11. duben přivítal v osadě Kalek u Chomutova na farmě U Drexlerů Krušnohorské oblastní kolo Porty. Pořadatelský tým vedl Luboš Stráník, který na stejném místě již 14 let pořádá i letní festival Potlach u Stráníků. Díky letošní opožděné zimě počasí celé akci nepřálo a tak se pořadatelé rozhodli uspořádat soutěž uvnitř restaurace.

Program měl dobrou dramaturgii, což se při převaze devíti písničkářů z patnácti soutěžících těžko poskládá, ale protože pořadatelé většinu písničkářů znali, dobře sestavili program tak, aby se posluchač nenudil. Krátkým recitálkem zahájili odpolední program Stráníci s M. Ošancem. Ten svým moderováním hned upoutal publikum. Po ukončení recitálu pokračoval Míra Ošanec v moderování celé soutěže. Ohlašování soutěžících, prokládal s užitečnými informacemi o Portě, sponzorech nebo i historkami ze zákulisí, případně vtipně glosoval některé poznámky z publika. Rovněž osvědčené zvukařské duo Karel a Helenka Toupalovi bylo zárukou krátkých přestávek pro nazvučení soutěžících a dobrého zvuku pro posluchače v ne příliš vhodném akustickém prostředí sálu restaurace.

 Každý z písničkářů byl něčím zajímavý, ale u většiny chyběla vyváženost mezi zpěvem, instrumentací a obsahovým sdělením. Gangster Vávra z Chomutova zjevně nebyl kandidátem na postup. Další písničkář Martin BAŽANT přijel z Mostu a pozvedl laťku interpretačního výkonu. Následovala skupina DRUHÁ KOLEJ z Dubí, která si s chutí a dobře zazpívala připravený soutěžní repertoár. ChomutovskýKarel Končír zaujal svým výrazem a nasazením a vystoupení si užil. Karel MALCOVSKÝ z Jirkova také zazpíval hezké i poslouchatelné písně. Oba předcházející písničkáři pak spolu vytvořili další soutěžní skupinu 3K&M, která ten den právě postrádala svého třetího člena. Zpěv, obohacený o vokály občas rušila rytmická souhra kytar. Příjemným odlehčením byl další interpret,Vláďa KLEČKA z Teplic.  Dobře poslouchaly jeho texty o běžných životních situacích s vtipnou pointou.  Také Dušan Bitala z Ústí n/L, soutěžící pod názvem Dušan – JETUJAKODOMA se příjemně poslouchal. Duo MY TŘI z Plzně již znám z různých seskupení a myslím, že se stále zlepšují. Mají hezky znějící vokál a hezké písničky.  U Choldy z Teplic jsem měl smíšené pocity z poměrně monotóního projevu. Skupinu AJETO z Prahy znám velmi dlouho a tak mě ani nepřekvapila vyhranost celé kapely a pečlivě udělané aranže s dobrými vokály. Stylově bych to nazval s nadsázkou jako domácí folk. Další soutěžící z Prahy, Klára VYTISKOVÁpředvedla suverénní výkon hry na klavír i na kytaru. Nevýhodou pro soutěžení na Porě je hudební styl jejich písní, který by se dal označit jako hudba malých žánrů.  Následně Hynek KOČÍ z Plzně měl dobrý repertoár i instrumentální provedení, kterým posluchače zaujal. Ještě větší úspěch měl další soutěžící, skupina  NAOPAK z Dobříše a Č. Lípy. Dokonale sehraná, s dynamikou projevu a pěknými vokály si podmanila posluchače. Poslední vystupující skupina Vítr ve vlasech z Mostecka oproti loňsku sjednotila styl repertoáru a zapracovala na aranžích. Byl vidět značný posun v kvalitě a tak převážil příjemný pocit z jejich vystoupení.

Čas mezi rozhodováním poroty a vyhlášením výsledků vyplnila svým vystoupením Mladoboleslavská skupina ISARA. Porotě v sestavě Jan Dobiáš (redaktor a moderátor), Jarda Popelka , Veronika Stráníková (Stráníci), David Šelenberk (Issara) předsedal Tomáš Berka (hudebník m.j. Corpus Delicti). Porota určila celkem jednoznačně vítěze i další pořadí soutěžících včetně výběru písní postupujících do soutěže Autorská Porta v Ústí n/L. První místo interpretační Porty a postup do ČNF v Řevnicích získala kapela NAOPAK z Dobříše a Č. Lípy. Druhé místo a postup do semifinále interpretační Porty v Řevnicích získala Klára VYTISKOVÁz Prahy. Na třetím místě, už bez postupu skončilo Plzeňské duo MY TŘI. Do soutěže o autorskou Portu v Ústí n/Labem vybrala porota píseň Klavíristka od Kláry Vytiskové a píseň Vzkaz v láhvi od autora Milana Pilaře ze skupiny Vítr ve vlasech. Po předání cen zbyl ještě čas i pro diskuzi soutěžících s porotci a následný večerní sejšn.