Krušnohorské oblastní kolo festivalu Porta 2014Druhá část našeho seriálu pokračuje  dále na severu naší republiky a to konkrétně Krušnohorským oblastním kolem. Toto kolo připravují letos Verunka Luboš Stráníkovi a jejich tým. Otázky pro Luboše jsou stejné jako v předcházejícím rozhovoru, odpovědi pochopitelně jiné.

Jakou má tradici Porta v místě konání? Porta, jako taková, má v Litvínově dlouholetou tradici, ať už v pořádání předkol, nebo v osmdesátých a devadesátých letech pořádání festivalu Docela malá Porta, kde si vlastně zahráli všechny dnešní hvězdy folkového nebe, Žalman a spol, Nezmaři, Wabi Daněk, Karel Plíhal, Jarek Nohavica, Vlasta Redl, Hop trop, Slávek Janoušek … Protože město Litvínov je dnes především hokejové a peníze se hlavně rozlévají směrem tam, tak si musíme vždy poradit sami a proto jsme se po důkladném rozmýšlení rozhodli přesunout Krušnohorské kolo do obce Kalek na kozí farmu U Drexlerů čp. 13. takže Porta je v Kalku letos poprvé. Soutěž se dle počasí bude odehrávat buďto venku v areálu pozemku farmy anebo přímo v klubu.

V jakém prostředí bude letošní kolo, kdo Vám s ním pomáhá? Kolo se uskuteční v Krušných horách v malebném údolí obce Kalek na pozemku Kozí farmy U Drexlerů čp. 13, tato obec je na hranicích s Německou obcí Rubenhau a soutěžící a diváci se tam dostanou z Chomutova anebo z Jirkova … s organizací nám budou vydatně pomáhat naši přátelé Terezka a Vašek Drexlerovi s rodinou.

Jaká média Vám pomohou s propagací ve vašem regionu? S propagací nám regionální media nejspíš nepomohou, protože nemají zájem … proto si budeme snažit pomoci sami s propagací přes sociální sítě a web Stráníků.

Co patří mezi největší úspěchy vašeho oblastního kola v dějinách Porty? Asi největším úspěchem je, že se nám daří každý rok toto kolo uspořádat a že k nám jezdí soutěžící tradičně už několik let a někteří i rádi …

Vzpomenete si na známá jména, která prošla přes Vaše oblastní kolo? V soutěži, díky krátké tradici ještě ne, ale jako hosty jsme zde přivítali Riding hoppers s Jindrou Šťahlavským, Marien, Stráníky, Petra Rímského  …

Jak bude probíhat letošní kolo, co připravujete za novinky, nebo překvapení pro diváky ale i soutěžící? Protože nám přišlo už dost fádní pořádat předkolo v kulturním domě, tak jsme právě pro soutěžící a návštěvníky připravili možnost si udělat výlet do Krušných hor a spojit tak příjemné s užitečným.  Myslíme si, že místo konání je dost atraktivní i pro soutěžící, pro které je novinkou cena pro první a druhé místo. S vítězem je počítáno jako účastníkem festivalu Setkání v Herálci a druhé místo dostane možnost si zahrát opět na Kalku na festivalu Potlach u Stráníků.

Na co můžete pozvat soutěžící a návštěvníky letos? Jak už jsme psali v předešlé odpovědi, místo konání je velmi malebné a atraktivní nejen pro hudební fanoušky, ale i pro sportovce a turisty … co se týče hostování na KK, tak nás poctí svou návštěvou Vojta Kiďák Tomáško, který svolil i k účasti v porotě.
Jakou nejzajímavější a nejzábavnější situaci jste zažili při pořádání Porty. Dá se říci, že zajímavé a veselé je samo pořádání předkola … situace okolo pořádání je sama tak zábavná, že není snad ani potřeba vyrábět anebo zažívat ještě další …

Má dle vás smysl v současné době televizních Superstar a Talentů dělat Portu?  Samozřejmě, že má. Sice jsou malé náznaky, ukázat některé interprety i v jiných mediích než jen regionálních rádií, ale obáváme se, že dost mizivé.

Jaké plány máte do budoucna s Portou? Plány jsou jasné, pořádat předkolo nadále.

Více informací o zmiňovaném kole naleznete na http://www.stranici.cz/ 
Za pořadatele Krušnohorského kola a pod dohledem své životní partnerky Verunky, zodpovědně odpověděl – Luboš Stranďa Stráník