Severočeské oblastní kolo festivalu PortaDnes začíná náš seriál po patnácti portovních koutech naší země, tedy pokud od organizátorů dostaneme podklady a budeme moci odpovědi na naše otázky otisknout. Porta je na systému postupů těch nejlepších z jednotlivých oblastí mezi republikovou špičku postavena již dlouhá léta a právě možná díky tomu je jedinečná i v době obrovské konkurence ostatních festivalů.

Soutěžní řád Porty stanovuje, že nejlepší z oblasti, pokud je v oblasti dostatečné množství soutěžících, postupuje do finále v Řevnicích. Finalisté vystoupí v Řevnicích dvakrát, kdy zahrají tři soutěžní písně před diváky a porotou přímo v Lesním divadle a na semifinálové scéně odehrají svůj recitál.  Další účinkující mohou z oblastních kol postoupit do semifinále v Řevnicích, kde se utkají o postup do finále, které se mezi tím odehrává na scéně v Lesním divadle.  Ze všech finalistů vzejde v noci z 28. na 29.6. letošní vítěz. Prvním zastavením našeho povídání je sever republiky, kde na naše otázky odpovídá Alena Vítová, pořadatelka Severočeského oblastního kola.

Jakou má tradici Porta v místě pořádání? Dlouho se pořádala Porta v Liberci, ve Vratislavicích… já jsem převzala organizaci před dvěma lety, letos budu dělat předkolo Porty potřetí, a to v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Důvodem přesunu na jiné místo byly finanční a jiné podmínky.

V jakém prostředí bude letošní kolo, kdo vám s ním pomáhá? Pomáhá nám Studio Kokos, o.s. a to především organizačně. Mezi další partnery  mohu zařadit jabloneckou regionální televizi RTM, zvukaře Boba Schernsteina, Deník Jablonecka nebo Český rozhlas Sever.

Jaká média pomohou s propagací ve vašem regionu? Deník Jablonecka, Český rozhlas Sever, regionální televize RTM Jablonec.

Jak velký tým připravuje vaše oblastní kolo? 3 organizátorky, 2 zvukaři, moderátor.

Co patří mezi největší úspěchy vašeho oblastního kola v dějinách Porty? Že jsem přebrala organizaci a obě kola, která jsem zatím pořádala měla plný sál posluchačů.

Vzpomeneš si na známá jména, která prošla přes tvá oblastní kola? Anna Drábková, Kabája

Jak bude probíhat letošní kolo, co připravuješ za novinky, nebo překvapení pro diváky ale i soutěžící? Připravuji keramické ceny z chráněné dílny v Maxově. Novinkou bude také „předhost“ v podobě krátkého výběru mladých začínajících  kapel z našeho Studia KOKOS (www.studiokokos.cz) . Originalitu odpoledne určitě podpoří oblíbený moderátor Václav Vít, který nelení vystupovat v různých převlecích.

Na co můžeš pozvat soutěžící a návštěvníky letos? Na parádní pivo, co se na místě točí, na poportovní párty, kde se bude hrát a zpívat ale hlavně na příjemně prožité odpoledne provázené místním moderátorem Vaškem Vítem – známým jako Fousatá Beruška.

Jakou nejzajímavější a nejzábavnější situaci jsi zažila při pořádání Porty? Veselých okamžiků zažívám v našem organizačním týmu mnoho, konkrétní případ mě teď nenapadá.
Má dle vás smysl v současné době televizních Superstar a Talentů dělat Portu? Určitě. Superstar i Talenti – to je úplně jiná liga – jde hlavně o žaludek a smlouvy, které musí soutěžící podepsat. Na Portu se může přihlásit kdo chce a s úplně vlastním nápadem. Nemusí hrát žádnou předepsanou roli, řekne o sobě to, co chce.

Jaké plány máš do budoucna s Portou? Ráda budu dál organizovat severočeská kola, Studio Kokos pořádá všechna předkola dětských soutěží, návaznost na dospělou soutěž se mi více než líbí. Kdyby se někdo chtěl k našemu organizačnímu týmu přidat, určitě máme dveře otevřené.

Severočeské oblastní kolo festivalu PortaSeveročeské oblastní kolo festivalu Porta