Porta SvitavyDo Svitav na oblastní kolo Porty jezdím rád. Většinou dobrá úroveň soutěžících a spolehliví pořadatelé jsou zárukou nepromarněného času. Letos jsem tedy 27. dubna dorazil do Alternativního klubu Tyátr, kde od 12ti hodin začalo soutěžit 9 přihlášených soutěžících.

Vzhledem k jejich malému počtu byl časový prostor i pro jednu píseň navíc pro nazvučení (skvělý zvukař Jindra Helekal), což někdy pomohlo i pro vlastní uklidnění soutěžícího. Pořadatelé po loňských zkušenostech měli vše dobře připravené a celé odpoledne probíhalo podle připraveného harmonogramu. Snad jen moderátor Ondra Komůrka, který pohotově a vtipně uváděl jednotlivá vystoupení mohl být pozornější a přesnější u názvů a jmen při představování vystupujícího tělesa nebo jednotlivce.

Soutěž zahájila skupina NEVERMORE & KOSMONAUT z Brna, která hned v úvodu nasadila vysokou laťku pro ostatní účastníky. Jejich aranže a provedení písní byly skvělé, až někdy na drobné nečistoty u vokálů. Této vysoké urovni se přiblížila až pátá soutěžící skupina TRILOBAJT z Litomyšle, která vlastními skladbami a jejich provedením udělala další velký pokrok od loňského roku. Mezi těmito skupinami soutěžili Hynek PÁLKA ze Šumperka i sympatické sedmičlenné hudební těleso VENDOLBAND z nedalekého Vendolí, ale ti zaujali hlavně domácí fanoušky. Stejně tak i Tomáš MACHALÍK jako písničkář i přes příjemný hlas ještě nebyl tak zajímavý, ale velmi dobře se potom uplatnil jako jeden z členů soutěžícího tria CHOROŠI ze Slaného. Celé trio jak pojetím muziky, tak i barvou hlasů mě silně připomínalo skupinu HOP TROP. Nevýhodou Chorošů byla pouze malá sehranost a nedobré frázování. Naopak texty vlastních písniček byly hezké. Vzhledem k jejich prvnímu oficiálnímu vystoupení se dá předpokládat, že pokud půjdou nastoupenou cestou, tak určitě budou dobrým oživením v pomalu skomírajícím trampském žánru na Portě. Další sólista Milan Mejla MATOUŠEK, loni člen vítězného dua SPAM se dobře poslouchal, ale na postup pomýšlet nemohl.

Daleko silnější zážitek byl pro mne další písničkář, Láďa ZÍTKA z Bystřice nad Perštejnem. Už při příchodu na pódium byla cítit osobnost, která od začátku svého vystoupení navázala těsné spojení s publikem. Jeho písně skvěle aranžované s podporou vynikající foukací harmoniky působily tak, že posluchači ani nedýchali. Dobře se poslouchal i poslední soutěžící, PESNIČKÁRKE DUO Branislav Kšiňan, Boris Čechvala.

Čas potřebný pro rozhodování poroty před vyhlášením vítězů využili pořadatelé k představení vokálního sboru vedeného Veronikou Plívovou s prozatímním názvem Perhuban. Skvěle zazpívané a zaranžované skladby J. Ježka či spirituály jsem si moc užil.
Porota měla těžký úkol vybrat pouze jednoho postupujícího soutěžícího do ČNF v Řevnicích. František Černý (Čechomor), MUDr. Dagmar Veselá (pěvecké sdružení Dalibor), Petr Smékal (Kaderus Blues), Stáňa Plívová (Povijan) a Pavel Bolcek (Big Band) se shodli na tom, že do ČNF v Řevnicích postoupí skupina NEVERMORE & KOSMONAUT z Brna. Do soutěže o Autorskou Portu v Ústí n/Lab. vybrala porota písně Sněží od Ládi Zítky a  Gauč, telka, postel, jeden lahváč od Vojtěcha Večeřeho, kterou zahrála skupina TRILOBAJT z Litomyšle. Diváckou Portu si ze Svitav odvezla skupina VENDOLBAND.        

Celý pořadatelský tým vedený Vláďou Steinbauerem připravil pro diváky ještě krátký pódiový session s F. Černým a S. Plívovou s podporou foukačky L. Zítky a odezva posluchačů potvrdila, že to byl výborný nápad. Celý kulturní program zakončil večerním koncertem Xindl X. To jsem již byl na cestě do Prahy, ale věřím, že si posluchači koncert vítěze Porty náležitě užili.   

Celková úroveň svitavského kola byla velmi dobrá a je jen škoda, že malý počet přihlášených soutěžících díky postupovému klíči neumožnil postoupit více účastníkům, kteří by se ve finále v Řevnicích určitě neztratili.                                                               

Václav Křemen - Vyhlídka

Porta SvitavyPorta Svitavy