Spolek Porta a ČTU rozhodly o novém osudu Porty a budoucnosti celého soutěžního systému. Po mnoha pokusech sjednotit Portu, konanou v posledních letech v Řevnicích a v Ústí nad Labem, se dospělo ke konečnému rozhodnutí s cílem ukončit stav tohoto tzv. dvojportí…

Celý systém portovní soutěže bude pokračovat tak, jak se historicky Porta utvářela a jak se vytvořila pravidla soutěže. Nadále tedy budou Oblastní kola – semifinále – FINÁLE interpretační a autorské soutěže. To je soutěžní stav, jenž platí již od prvních ročníků festivalu, který se zrodil v roce 1967 v Ústí nad Labem.

Porta se pak stěhovala po mnoha městech celé republiky a v současné době se již po dvanácté (od roku 2008) bude konat vrchol tohoto nejstaršího open festivalu v Řevnicích. Celou soutěž, která startuje na patnácti místech České republiky, tedy korunuje rozhodující verdikt odborné finálové poroty, kdy se předává ona vítězná keramická soška spolu s dalšími cenami pro vítěze. Ve finále interpretační Porty bude zároveň rozhodnuto o vítězi autorské Porty.

Možná se Porta v budoucnu přesune, tak jako v minulosti, i do některého z dalších měst, ale v současné době jí sluší Lesní divadlo v Řevnicích i s podporou Středočeského kraje a Ministerstva kultury.

Vzniklá Interporta v Ústí nad Labem se bude konat jako samostatný mezinárodní festival s vlastními pravidly. Soutěžní řád a pravidla festivalu Porta tedy v dalších letech nebudou vázána na Interportu. Bude tedy na dramaturgii a pravidlech nového festivalu v Ústí, koho si na akci pořadatelé pozvou.

I nadále platí, že každý festival, který prezentuje a propaguje folk a country hudbu, je naším spřízněným festivalem, kam doporučujeme vítěze Porty.

Hlavními mediálními partnery Porty zůstávají Country rádio a Český rozhlas.