Festival Porta oslavil v roce 2017 desáté výročí v řevnickém Lesním divadle. A byl to dobrý krok, přesunout Portu blíž k Praze. Nejen za tu dobu, ale i během desítek let předtím se samozřejmě hodně věcí změnilo. Jaká je nejnovější historie Porty, která se odehrává v Řevnicích?

Po poměrně problematickém období v Jihlavě, velkých změnách ve vedení O. S. Porta, sjednocení s ústeckou Portou a díky nápadu Jirky Vondráčka se finále Porty přesunulo v roce 2008 do kouzelného areálu Lesního divadla v Řevnicích.

Rok 2008

První finále bylo provázené spoustou nejasností a otázek: co si můžeme v Řevnicích dovolit? Jak se k nám bude stavět samospráva a jak okolí? Bylo potřeba vše dokonale připravit nejen po materiální, ale také po finanční stránce, což kvůli pověsti, jakou Porta získala během jihlavského období, nebyl úplně jednoduchý úkol. Jedno z méně šťastných rozhodnutí bylo umístění tzv. denní scény přímo v Řevnicích, ale jiná možnost tehdy nebyla. Nakonec se první ročník v novém prostředí dal považovat za úspěšný, přestože se našlo dost lidí, kterým se možnost, že by Porta mohla být zachráněna, úplně nelíbila.

Rok 2009

V tomto roce Portě nepřálo počasí, proto se stalo úspěchem to, že se za zimy a deště v Řevnicích objevilo zhruba stejně diváků jako před rokem, kdy bylo ideální festivalové počasí. Nové působiště přijalo Portu výtečně a narůstá a prohlubuje se spolupráce s místními, a to možná i díky tomu, že před konáním festivalu probíhá v Řevnicích výstava o Portě a také brigáda, při níž jsou do lesa v okolí Řevnic vysázeny stromy.

Rok 2010

No a třetí ročník? To byla fantazie, skvělí soutěžící, účinkující a především diváci, kteří se do Lesního divadla sotva vešli. Spolupráce s místními se prohlubuje a Portě se začíná dařit nejen zásluhou dlouholetých pořadatelů, ale také díky nové krvi v podobě místních nadšenců. Tento ročník podle názoru mnohých ´vrátil Portě ztracený dech´. Brigádu jsme nazvali „Zasaď strom, ať máš kyslík ke zpívání“ a v květnu opět sázíme stromy v okolí Řevnic. Díky výborné práci v oblasti budování vztahů s okolím a shánění tolik potřebných finančních prostředků se zlepšuje prostředí Lesního divadla a služby pro návštěvníky.

Rok 2011

Přípravy na čtvrtý ročník jsou předznamenány terénními úpravami v Lesním divadle, které pomohly zvětšit prostory pro stánky a další zázemí festivalu, a také již tradičním sázením stromů. Tento rok proběhla jarní pozvánka na Portu prostřednictvím koncertu v řevnickém kině. Porta se po letech opět dočkala zaplněného hlediště i přes nepřízeň počasí. Díky nově vylepšeným komunikační aktivitám festivalu pod vedením Jiřího Vondráčka se zvětšuje mediální prostor pro Portu, což se pozitivně projevuje na návštěvnosti vše tří dnů festivalu.

Rok 2012

V dramaturgii pátého ročníku došlo po několikerých pokusech, kdy se začínalo žánrovým (trampským) dnem, ke změně na jiný fenomén, kterým je mládí. Návštěvníci přijeli ze všech koutů republiky a letos Portu navštívilo i velké množství místních řevnických diváků, kteří minulé ročníky vnímali spíš s nedůvěrou. Zajímavý program se odrazil v návštěvnosti a lze říci, že si po letech opět nebylo na Portě kam sednout. Stinnou tečkou za tímto ročníkem bylo snad pouze ukradené vybavení v kempu, které nenechavci odnesli v pondělí ráno, než si je stihl odvézt pravý majitel.

Rok 2013

Přípravy šestého ročníku jsou poznamenány povodňovou vlnou, která dva týdny před konáním zasáhla Řevnice, a vytrvalým deštěm. Proto ještě dva týdny před konáním finále nebylo jasné, zda se povede v divadle a v Řevnicích odstranit všechny povodňové škody a nebude se muset hledat nový termín. Díky chladnějšímu počasí se místo piva pil grog, ale na nadšení interpretů z řad soutěžících i hostů to nemělo až zas tak velký vliv. Došlo k mírným úpravám v zázemí jeviště, které se připravovalo na velkou rekonstrukci.

Rok 2014

Nejdůležitější událostí sedmého ročníku bylo nové jeviště v divadle a přestěhování semifinálové scény kousek blíž scéně hlavní. Na podzim a po celé jaro byla prováděna rekonstrukce jeviště, které bylo v již velmi problematickém stavu, s čímž souvisela i nová výzdoba. Změna nastala na semifinálové scéně přesunem blíže k divadlu, bohužel se nepovedlo zařídit dostatečné zajištění elektrické energie, což způsobilo pozdní začátek programu a absenci většího občerstvení. Další změnou byl pokus o změnu dodavatele piva, který nebyl příliš úspěšný, proto jsme se vrátili v dalším ročníku k osvědčenému pivovaru.

Rok 2015

Poučeni z nedostatků let minulých jsme se při přípravě osmého ročníku v Řevnicích zaměřili na semifinálovou scénu. Dílčí nepřízeň počasí se pořadatelé snažili zmírnit natažením plachty přes hlediště, ale stalo se to spíše komickou vložkou k pobavení promoklých diváků. Během roku potom došlo k terénním úpravám v divadle, které přinášejí více prostoru pro stánky a srovnání terénu za jevištěm, což jistě ocení muzikanti, nosící těmito místy nástroje.

Rok 2016

Kulatiny a devátý ročník v Řevnicích oslavila Porta důstojně jak z pohledu dramaturgie, tak díky množství diváků, kteří do divadla našli cestu. Vysoká návštěvnost po všechny tři festivalové dny ukázala, že Porta má i dnes co nabídnout. Nezvyklý ruch v divadle způsobil televizní štáb, který připravoval materiál pro film o fenoménu Porta. Materiál byl nakonec využit, vznikly dva díly krásného televizního pořadu odvysílaného na ČT ART. Tento ročník ukázal, že i hlediště má své limity - počet diváků pod stromy se přiblížil maximální kapacitě divadla, což nás vedlo k úvahám o dalších úpravách. Na jaře před desátým ročníkem v Řevnicích se dostalo na opravu laviček a dalšího zázemí divadla. Jen na rekonstrukci toalet si díky průtahům ve stavebním řízení budeme muset počkat do příštího roku.

Rok 2017

Letos Porta oslavila desáté narozeniny v Řevnicích. A byla to opět důstojná oslava. Vydařilo se počasí, návštěvníků přišlo mnoho, hrála se kvalitní muzika. Nezbývá než popřát Portě do dalších let mnoho podobných ročníků.