Jako každý rok se na konci listopadu odehrála jedna z nejhezčích soutěžních přehlídek pro děti do 18 let a to Brána. Festival, který se může chlubit svou tradicí, se koná od roku 1989 pod hlavičkou ČTU. Za tu doby vystřídal několik míst, ale od roku 1999 se pravidelně koná v Brně. Pod taktovkou Saši Cimbálníka, Pavla Krejčího a Zdeňka „Doktora“ Jedličky a jejich ustáleného rodinného pořadatelského týmu, se tahle přehlídka mladých muzikantů stala opravdu kouzelnou a hojně navštěvovanou soutěží. Přidanou hodnotou celé Brány je přidružené hudební soustředění, které učí muzikanty spolupráci, rozšiřuje jejich hudební obzory, ale hlavně je spojuje kamarádsky. Což se projevuje během vystoupení na pódiu i mimo něj. 

Tento rok Brána přivítala 32 soutěžících, kteří postoupili ze 4 regionálních předkol. Skvělá vystoupení byla všechna. Ale do článku jsem vybral, z mého pohledu a poslechu, ta nejzajímavější. 

Jako tzv. votvírák kategorie do 15 let a zároveň celého odpoledne, odstartovala Berenika Pazderská písní Honky Tonky blues a Chválím tě země má. Kouzelné vystoupení malinko nervózní Bereniky, bylo po právu oceněné velkým potleskem. Moderátorská dvojce Dan Volf  a Martina Hrbková uvedla další seskupení MAD, které se předvedlo převzatými skladbami od Beatles, AC/DC a Kabátu. Kapela s průměrným věkem 11 let, je obrovským muzikantským přínosem. Škoda, že neměli alespoň jednu vlastní písničku. Rozhodně by jim slušela. Jan Novorka odstartoval Cestou za tebou od Víti Troníčka a vzápětí přidal Christianu od stejného autora. Honza předvedl opravdu dechberoucí výkon jak ve zpěvu, tak i ve hře na kytaru. Určitě o Honzovi v budoucnu, ve folku, uslyšíme. UBA 3/4 VoHuBy rozjela svůj set Šňůrami od Kryštofa, Kousek štěstí a Cyklistou, která je jejich autorskou písní. Sára Blahynková, multiinstrumentalistka, která na klavír a akordeon ve svých 9 letech předvedla naprosto profesionální vystoupení s autorskými skladbami. Boskovičtí Ňufáci s autorským bluegrasovým repertoárem, trojhlasým vokálem a závěrečným Čechomořím Gorale uzavřeli 1/3 Brány. Devítiletý Tadeáš Tyllich, hrající od 6 let na kytaru otevřel svůj blok Pokáčovým Cowboyem, kterou odzpíval lépe než sám Pokáč. Druhou písní Anděl od Mirai se rozloučil a opět předvedl neskutečnou sílu a hlasový fond. Na pódiu se roztrhnul Pytel blech. Další uskupení z Boskovic, které má běžně věkový průměr 9 let, ale díky nemoci jednoho z členů a kytarové výpomoci z Ňufáků se průměr zvedl na 11 let. Jejich Hlídač krav nejdřív roztleskal celý sál, což bylo triu málo, tak na zvednutí bránice přidali skladbu Pušla. Do klanu Kočárků, známého především z rockového Ornamentu, patří i Anežka Kočárková která přidala svou trošku do mlýna skladbou Co dělá princezna a vlastní písní VlčiceCroix (francouzsky Kříž) a jejich Lemon Three a Co bylo dál přesvědčili o tom, že i oni mají zasloužené místo mezi finalisty soutěže. František Pohanka, který se ve finále Brány představil letos poprvé, odstartoval svoje vystoupení s písní Dívka s perlami ve vlasech a rozhodně nás navnadil na svá vystoupení v budoucích letech. Brněnský Sananaj, vítěz Mohelnického FolkFestu, je asi momentálně jedna z nejzajímavějších mladých folkových kapel. Svoji muzikálnost nenápadně tisknou do svých autorských písní, jež jsou velmi pestré a pro diváky zajímavé. Naopak JEKoT je zase nejmladší kapelou s věkovým průměrem 9 let. Jejich cesta je teprve na začátku a čeká je ještě hodně práce. Ale diváky umí pobavit svojí dětskou bezprostředností, což se jim povedlo i autorskými skladbami Zvěřinec a Jednou v kiněSam Rychtar, teprve 14 letý, ale vyspělý muzikant, který hraje od svých šesti let. Při jeho vystoupení máte pocit, že jste na koncertě opravdové folkové hvězdy. 

Po krátké přestávce začíná kategorie do 18 let, kterou odstartovala Petra Kolářová S hlavou v oblacích s jejím uhrančivým hlasem. Petra píše silné písně se zapamatovatelnými motivy. V zákulisí stáli její muzikantští kamarádi a její písničky si zpívali. To je dobré znamení. Zkušený Ornament odstartoval své poslední vystoupení na Bráně. Perfektně sehrané skladby za podpory fenomenálního bubeníka Štěpána Kočárka. Předvedli opravdu parádní výkon, po kterém nemusíme mít strach, že naše rocková scéna v budoucnu uvadne. Dalším účinkujícím byli Českokrumlovští Kolibříci. Zahráli 3 převzaté skladby od Radůzy,  Vlasty Redla a Hradišťanu. Se skvělou dynamikou, výbornými muzikantskými výkony a opravdu s velkým nadhledem. Frida Oratorová, cimbalistka ze Znojma. Zahrála a zazpívala písně Delfíní píseň od Zory Jandové a od Věry Bílé Hej pašo. Netradiční výběr písní, který ovšem naznačuje muzikantskou vyspělost Fridy. Duo K2 se svým Andělem strážným nastražili uši diváků v hledišti, aby písní Photgraph od Eda Sheerana probudili již trochu znavenou porotu. Markéta Hejdová, talent, která svou hrou na kytaru strčila do kapsy všechny vystupující kytaristy a svým zpěvem v autorských, skvěle napsaných skladbách, nechala oněmět všechny v sále. Kateřina Chybová, jedna z dalších vystupujících na Bráně, která dovršila 18 let a musí se tak se soutěží rozloučit. Katka se rozloučila její dlouholetou inspirací, písní od Eltona JohnaVoHuBa, autorská píseň Naše tóny, s velmi zajímavou aranží, ukazuje každoroční progres této mladé kapely. 

Porota ve složení Zbyněk Kříž, Viktor „Kolibřík“ Sapák, Bára Rybníčková, Jan „Ombre“ Blahynka a Vojta Mistr, která to vůbec neměla jednoduché, se odebrala rozhodnout o výsledcích soutěžního klání.

V krátké přestávce jako host zahrála improvizovaná sestava ze Soustředění Brána ve složení Sananaj, Katka Chybová, Barča Lebánková, Sam Rychtar, Lucie Tomečková a David Kašuba na bicí. Písničku věnovali soutěži Brána a všem jejím pořadatelům a také zaslouženě Martině Hrbkové, která se stala jakousi jihomoravskou ikonou a svým dlouholetým nadšením pro Bránu a dětskou Portu hledá mladé muzikanty.

Za zmínku stojí ještě maratónový výkon moderátorské dvojce Martiny a Dana, kteří téměř 8 hodin v kuse uváděli jedno seskupení za druhým bez vážnějších zaškobrtnutí. Za to jim patří neskutečný obdiv a potlesk.

 

A jak to všechno dopadlo?

 

Berenika Pazderská - projev na kazu

Matej Skála - nejlepší kytarové sólo

Aneta Pavlátová - nejlepší bubenice

 

Do 15 let jednotlivec

  1. Jan Novorka
  2. Sam Rychtar
  3. Eliška Jaroušová 

Do 15 let skupina

  1. Sananaj
  2. UBA
  3. MAD 

Vítěz divácké soutěže do 15 let – Sananaj 

Do 18 let jednotlivec

  1. Markéta Hejdová
  2. Kateřina Chybová
  3. Frida Oratorová 

Do 18 let skupina

  1. Ornament
  2. VoHuBa
  3. Kolibříci 

Vítěz divácké soutěže do 18 let - Ornament  

Absolutní vítěz - Sananaj

 

Více informací o festivalu Brána:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057594732639

http://festivalbrana.cz/ 

foto: zdroj - FB profil festivalu Brána 

 

- Aleš Hrbek -