Dubnový pohled na 31.ročník Dětské Porty

Čas oponou trhnul, oslavy kulatin Dětské Porty jsou už jen vzpomínkou a nám se pomalu přibližuje květnové (21.-22.5.) republikové finále aktuálního 31. ročníku největší soutěžní přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby v oblasti folk a country u nás.

Nyní, na začátku dubna,  už máme za sebou (přes podzimní a zimní coronavirovou pandemii) 7 oblastních kol  a před sebou dalších 5. Poslední uskutečněný souboj o účast ve finále hostila poslední březnovou neděli jihočeská mekka folk a country žánru a jako vždy stál za to. Posuďte sami: 

Už jsme si za ta léta zvykli, že Říp je památná hora našeho národa, Pražský hrad českým symbolem, Kroměříž perlou Hané, na srdce jsou Poděbrady a mohl bych pokračovat, neboť podobné lichotivé přívlastky zdobí spoustu dalších míst naší vlasti. Když to trochu nadnesu a zúžím na Dětskou Portu, stačí mí pouhá tři slova k charakteristice jednoho z oblastních kol, ze kterých nejlepší muzikanti nejmladší generace z celé republiky postupují do republikového finále: Krumlov je jistota!

Tři desítky let, které má Dětská Porta za sebou, to dokládají dostatečně výrazně. Soutěžící z jihočeského oblastního kola v Českém Krumlově na republikovém finále vždy zářili. A když zrovna nevyhráli, tak určitě potěšili a své oblasti neudělali ostudu. Není tedy divu, že se na zápolení příštích velkých jmen folku,, country a příbuzných žánrů přijela podívat i šéfka té "velké" Porty, Anička Roytová a že v porotě oslavil 25 let pomoci krumlovské soutěži člen skupiny Nezmaři, Pavel Zajíc. Ostatně i další Nezmaři patří ke krumlovskému kolu neodmyslitelně. Třeba pravidelný moderátor soutěže, Jim Drengubák, kterého letos bohužel schvátila nemoc, takže ho nahradil moderátor finále "velké" Porty, Zdeněk Schwager. V porotě byla i zpěvačka Monika Vodičková a krumlovský rockerový kytarista Radek Interholz.

Letošní oblastní kolo začalo muziikantským workshopem, po němž se rozběhla soutěž. Po čtyřhodinovém zápolení jsem nabyl dojmu, že jižních Čech se i přes dvouleté trápeni s covidem tahle patálie dotkla jen velmi málo. Dokonce pokračoval i trend posledních let, během kterých se zde každým rokem zvyšovala úroveň soutěžících nejen při interpretaci skladeb, ale i při nápaditosti vlastních písniček v autorské soutěži. Zkrátka, znovu jsem si připomínal známé motto, na které můžeme být jen hrdi: "V hudbě život Čechů" !

Soutěž začali osmiletý Bobo Čermák a o dva roky starší Štěpa Troják za doprovodu kytary jejich učitele na akordeon, Aleše Parkana. A byla to premiéra jako zvon, protože kluci spolu začali hrát před 38 dny! Po nich přišla na pódium šestiletá Tonička Novorková, nejmladší účastník oblastního kola. Začala odvážně Samsonovými Medvědy z televizního filmu a skončiila stejně odvážně - krásnou lidovou „Teče voda teče“ v úpravě Wabiho Daňka. Osmiletý Pepa Čarek sice už trénuje na kytaru, ale ještě si netroufl se doprovázet sám. A v písničce Benjamínek se těšil, až mu vyrostou sourozenci.  Desetiletý Jan Novorka už ví, jaké to je na Dětské Portě vyhrát. Tentorkát si vybrál písmičku "Dík pane Foglare" od Romana Horkého z Kamelotu a dvě od Víti Troníčka z pardubického Marienu. Duo Ján Ferenczi a Pavlína Glaserová udělalo radost zejména přátelům Nezmarů, protože zařadilo "Bodláky ve vlasech". Další v pořadí přišla Emma Kelišová, studentka elektrotechniky. Začala anglicky, ale skončila "Zamilovanou" Lenky Filipové. Šestnáctiletý Hari, poslední soutěžící v první půli, začal také anglicky, ale ukázalo se, že česká píseň mu sedí nejvíc.

Po přestávce se to za mikrofony zalidnilo skupinami. Výtečně začali Kolibříci, jejichž kapelník a jediný muž v kapele, patnáctiletý Ondra Smeykal, kladl místo úvodního slova posluchačům, kterých byl plný sál, otázky o ptáčku jménem kolibřík. A byli také první, kdo se pustili. do vlastní skladby v autorské soutěži. Budějovické kvarteto Valumabe, jehož jméno je složené z křestních jmen muzikantek,  vystupovalo jen jako trio, bez nemocné Lucie. Ale i tak se pustilo nejen do Fešáků, ale i do písničky "Malý princ" od Evy Burešové.  Dívky, tvořící zkušenou Andromedu, za sebou mají úspěchů celou řadu. Vystupovaly jako obvykle v nápaditém oblečení, přičemž tentokrát doplnily černé vršky dlouhými sukněmi různých barev. A kromě lidové "Hrušky" daly i "Zítra" od Pavlíny Jíšové.  Předposlední skupina oblastního kola, Hashtag, nevsadila na známá jména jiných autorů, ale rozhodla se rozloučit s Dětskou Portou repertoárem vlastních písní. A jak potvrdila i porota, nezvolili špatně. Závěrečná skupina "Netopím se" přijela z Volyně a nastěhovala k mikrofonům i bicí soupravu. Spustili s takovým elánem Vypsanou fixu a Beatles, že je muselo být slyšet až do Rakouska.

Všichni soutěžící dostali od pořadatelů jako dárek maličký foukací nástroj. A tak   hned udělali sbor a zahráli porotě i divákům! Netradičně - společným vystoupením všech soutěžících - tak oblastní kolo skončilo.

Porota pak poslala do finále Duo Bene, Toničku Novorkovou, Pepu Čarka, Honzíka Novorku, Duo Jan a Pavlína, Emmu Kelišovou, KolibříkyAndromedu. Do finále autorské soutěže pak Hashtag s písní "Vločka sněhová".

 

Honza Dobiáš