Vokalistka Veronika Skočdopolová naladila perkuse, basista Pavel Hloušek vytáhl z obrovského kufru basovou kytaru a Petr Rímský zkoušel mikrofon různými tremoly na svou španělku, což ho vedlo k nápadu uspořádat soutěž v tremolu pro všechny účinkující toho večera.

Ale když viděl a slyšel, co předvedl Pavel Hloušek na basovku, zatvářil se demokraticky, zamítl tenhle svůj nápad a zdůvodnil slovy, že by to nebylo korektní… Tak začal v Modrém salonku bohnického divadla Za plotem prosincový večer Písničkářů sobě, tentokrát s podtitulem Vánoční besídka muzikantské školy Petra Rímského Kytarovka. 

Kromě Petra, Veroniky a Pavla přijeli účinkovat tři písničkáři, kteří Kytarovku absolvovali: Karel Polívka, Petra Vašina a Zdeněk Hamřík. Iniciály prvních písmen jejich křestních jmen KPZ jednak připomněly nezbytnou součást vandrů, výletů a jiných putování, které se říká Krabička Poslední Záchrany, jednak posloužily – díky abecedě – k pořadí za mikrofonem.

A protože šlo o Vánoční besídku, začal Petr Rímský vánoční písničkou o panu Štědrém a paní Skoupé a až poté zazněla tradiční úvodní Petrova píseň, která je veskrze milostná, ale v refrénu se autor přece jen přiznává, že čert mu nakukal i něco jiného. Protože to však v písni dobře dopadlo, mohla dobře začít i besídka.

Karel Polívka sice žil deset let v Brně, ale teď už se přes dva roky stará o dva hotely v Krkonoších a na jeho písničkách to bylo znát. Tu první složil na hotelové recepci, druhá byla – jak se na písničkáře sluší a patří – o lásce, třetí opěvovala pivo Fries, které se v jednom z hotelů vaří. Petr Rímský uložil jako správný pedagog žákům své školy i dva domácí úkoly, totiž koledu a jednu Petrovu písničku. Karel se vytasil s Nesem vám noviny a zkusil i Petrův song o kukajícím čertovi, k čemuž mu autor, jak je v těchto večerech zvykem, docela dobře přihrával.

Petr Vašina, který se v Kytarovce vypracoval až na konferenciéra, přidal ke kytaře i foukačku a potěšil diváky i Petra prohlášením, že nevěděl, kterou Petrovu píseň by si vybral, a tak se naučil všechny… Asi nejvíc v předvánočním čase rezonovala ta, v níž se opakuje Prosím tě rozsviť, ať je mezi námi jasno, ať si vidíme do očí a ať máme proč zhasnout! K písni Zákon o zachování lásky si pozval z publika spolužačku z Kytarovky Míšu, z koled vybral Štědrý večer nastal a zpívaly i řady diváků.

Reprezentant fakulty rekreologie na olomoucké univerzitě Zdeněk Hamřík se velmi zasloužil o to, že se Petr Rímský nechal přemluvit k natočení desky, ale sám to ještě nedokončil, což je škoda, protože jeho písničky mluví velmi lidskou řečí. Místo koledy také zazpíval svou vánoční píseň s novodobým názvem Umyl jsem okna!, ale nechybělo v ní poselství, jež bývá v koledách. Tentokrát docela aktuální, totiž že umytými okny vypadá svět lépe a hlavně optimističtěji.

Další pokračování Písničkářů bude již tradičně poslední lednové pondělí roku 2018 a zase bude stát za to.

Foto: facebook Písničkáři sobě