Již pošestnácté pořádala osecká skupina Bob a Bobci Vánoční koncert, tentokrát v duchcovském kinu Lípa, protože rok od roku přibývalo posluchačů a nikam jinam by se patrně nevešli. Nevím, zda je v Duchcově větší sál, nicméně prostorné kino s červenými měkkými sedadly bylo zase vyprodané.

Na rozlehlém jevišti zabral nejméně čtvrtinu místa rozsochatý smrk, který se sympatickou slevou prodali pořadatelům osečtí zahrádkáři. Vánoční zdobení obstaraly papírové řetězy, doplněné několika prázdnými plechovými obaly od piva, které dodal kapelník Bobků Ježek (občanským jménem René Kříž).

Ten se také postaral o průvodní slovo koncertu, který zahájila skupina Bob a Bobci, ale perlil mezi písničkami tak, že hlavně jeho zásluhou mělo hraní muzikantů vánoční ba i rodinnou atmosféru, v níž nechyběl smích, dialog mezi jevištěm a hledištěm, zkrátka parádní folkový koncert. Ježkovi vyrostly nejen dvě dcerky, ale i vlasy, kterými se dostal na úroveň tří paní učitelek v souboru, mezi písničkami stačil absolvovat školení diváků o nouzových východech, představit svou novou kytarovou ladičku, decentně se zmínit, co to s člověkem udělá, když má doma za ženu paní učitelku, uplatnit fór o učitelkách, který by mu doma asi neprošel atd. Bobci zpívali své nádherné písničky, z nichž většinu už stačili nahrát na cédéčka, a uspokojili tak vrchovatě své publikum skladbami, na něž se všichni těšili. Ale přidali i řadu nových – zkrátka Vánoce.

Po přestávce přišli hosté – skupina Embéčka z Lipníku nad Bečvou. Myslel jsem si, že bývalí Pupkáči se takhle přejmenovali, protože mají trumpetu a troubí jako populární škodovka, ale mýlil jsem se: všichni v kapele začínají na M (Milan, Michal, Matěj, Maruška), jen Blanka Prudilová začíná na B - proto MB. Michal pokračoval v průvodním slově v Ježkově stylu, a tak zábava pokračovala a Moraváci ji ještě podtrhli texty svých písní, které nutily k zamyšlení, ale i k radosti. Na západě Čech v Blovicích to možná vedlo v několika domácnostech i ke škytání, protože zaznělo Blančino ženské blues o životě chytrých holek, které taky moc pěkně zpívají blovické Přeletky MS. Moraváci jsou velcí kamarádi s Bobky, a tak nechyběla ani píseň Holka Nitroglycerin od Kapitána Kida, jehož písně mají rády obě kapely.

Druhý host nastupoval dost dlouho a zaplnil dlouhé schody v pozadí jeviště, protože to bylo 35 žáků a žákyň osecké základní školy od první do deváté třídy, jinými slovy sbor Čtyřlístek, vedený dvěma učitelkami z Bobků Lenkou Vokounovou a Lenkou Špinkovou. První dvě písničky zazpívaly děti samy, s ostatními jim pomáhali i ostatní Bobci. Nádherné finále koncertu pak spočívalo v tom, že děcka se usadila na kraj jeviště, za nimi se postavili všichni, co ten večer účinkovali a společně zazpívali krásnou vánoční písničku Wabiho Daňka Řetězy papírový.

Foto: Michal Bechyně