Jamboree - Bluegrass na PortěPo loňském půstu se letos opět otevřelo letní kino a nádvoří hradu ve Strakonicích fanouškům bluegrassu. Trochu s obavami, jestli se hlediště opravdu zaplní. Hlavním tahákem byla letos legenda Nashville Bluegrass Band a představila se i naše špička.

Zlomek z ní uslyšíte také na národním finále Porty v Řevnicích. Účast mi na Jamboree potvrdili a už se na vás těší Monogram i Sem tam, kteří hráli ve skvělé formě. Stejně tak ale i ostatní ve Strakonicích ukázali, že jsme Evropská velmoc tohoto žánru a máme skvělou muzikantskou základnu.

Bluegrass je i má srdeční záležitost, proto se snažím z pozice dramaturga bluegrassové kapely zahrnout do programu národního finále Porty, ale v posledních letech se ukazuje, že je tento žánr ve hledáčku výhradně ortodoxních fanoušků. To se projevilo i v návštěvnosti letošního Jamboree, i když program obohatil svou přítomností i Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem (natočili album s Druhou Trávou) a hosté z USA. Ti mimochodem podle slov diváků až tolik nezazářili, ale legenda to prostě je.

Z objevů bych upozornil na frakci skupiny Twisted Timber, jejich Traveling Trio mile překvapilo diváky i muzikanty pestrostí repertoáru, nadšení Luňáčků je určitě také přínosem dopolední scény.

Celkově atmosféra a hudební výkony na Jamboree patří ke světlým chvilkám na naší hudební scéně a doufám, že vás o tom přesvědčí kapely i na Portě v Řevnicích. No a bluegrassovým festivalům budu přát co největší návštěvnost, protože hudebníci tohoto žánru patří k tomu nejlepšímu, co u nás máme.

Foto: Zdenek Schwager a Dan Crary 2012