Marek EbenHudební skupina bratří Marka, Kryštofa a Davida Ebenových patří už dlouho k stálicím české hudební scény. S ohledem na pracovní vytížení všech tří bratří trio nekoncertuje tak často, jak by si jejich příznivci možná přáli, nicméně ti si o to víc pak mohou vychutnat vzácné chvíle živého vystoupení.


To (zatím) poslední se odehrálo 9.3. v pražské Malostranské besedě. Hudební sál, častěji zvyklý hostit rozvernější rockové publikum, se změnil v koncertní síň, kde se každé, byť i jen polohlasně pronesené slovo, trestalo výstražným „pssssst!“. Tato zdánlivá nedůtklivost ale měla své opodstatnění – vystoupení bratří Ebenových skutečně nelze vnímat tak, že jedním uchem posloucháte Marka a druhým sledujete sousedku, která průběžně sděluje své dojmy kamarádce.

Doprovodná kapela:
Jaromír Honzák - kontrabas, Jiří Veselý - baskytara, akordeon, Jiří "Zelí" Zelenka - bicí, Pavel Skála - kytary

Diskografie
Malé písně do tmy (1982), Tichá domácnost (1995), Já na tom dělám (2002), Chlebíčky (2008)

 

Dokonalá souhra tria, doprovodné kapely (Etc...), zvukaře i osvětlovače, slova mluveného i zpívaného, zkrátka vrcholný profesionalismus – to vše od prvního okamžiku ovládlo vyprodaný sál. K těmto superlativům je ještě nutné přičíst originalitu, kultivovanost a takřka starosvětskou noblesu, a humor laskavý až něžný, který když už si z něčeho utahuje, činí tak vkusně a s taktem.

 

Jakkoliv oceňuji hudební stránku tvorby tria, stejně se nakonec vždy přistihnu, že mou pozornost ovládnou především texty. Nejinak tomu bylo i na tomto koncertě. Převažovaly tituly z posledního alba Chlebíčky (mé nejoblíbenější), doplněné několika staršími písničkami. Během večera se hudebníci propracovali od křehkých a často sebeironizujících skladeb Já na tom dělám, Karlovy Vary, Někdo klepe přes vtipné hříčky XL, Zprava dobrý a lahůdkové Chlebíčky k parodiím Trampská a Folkloreček. Pomyslným vrcholem večera pro mě byla vpravdě herecká etuda Houston, v níž si Marek v roli kapitána kosmické lodi pět minut před startem telefonuje s manželkou (jíž hlas propůjčila Jaroslava Kretschmerová).
A protože originalita patří k nesporným přednostem tria, originální byla i závěrečná zveršovaná představovačka kapely, kterou Marek nenuceně „odrapoval“.
Zkrátka Ebeny i Chlebíčky baštím!:-)

foto: Dáša Borovská

Marek a David EbenoviKryštof Eben, Etc...Marek a David EbenoviKryštof EbenMarek a David EbenoviMarek a David EbenoviKam že to letíte? K Plutu!