Křižanovský Vaťák 2011Na rybářských sádkách U Tří louží v Křižanově dnes už nikdo nepozná, že minulý týden se zde konala akce, která je tak trochu recesí na letní festivaly. Ano Křižanovský Vaťák!  Festival, na němž se letos představilo 48 muzikantů, o které se snažíme s týmem pořadatelů postarat co možná nejlépe, a cca 300 posluchačů.

Přesný počet nebude nikdy znám, jelikož vstupné se zde nevybírá, vše je na dobrovolnosti a uvážení, zdali si nějakou tu kačku v kasičce pořadatelé zaslouží. Počet je brán odhadem a počtem vhozených hlasovacích lístků do krabic kapel. Každý návštěvník získá upomínkovou vstupenku s hlasovacím lístkem a celou tu dobu poslouchá a přemýšlí o tom, do jaké krabice s názvem kapely vhodí právě svůj lístek. Záleží na tom. Protože právě divácký hlas rozhoduje, která kapela si zahraje recitál pěkně v teple a klidu na sále restaurace Beseda v Hrobu. Na sádkách si totiž kapela toho hraní moc neužije. Nejenom že si zde zahraje pouze dvě písně podle vlastního výběru, ale třetí píseň bývá povinná. Už v dřívějších ročnících jste si mohli všimnout, že tzv. soutěžní píseň je pojata ani ne tak muzikantsky jako spíše divadelně. Letos jsme pro kapely a obecenstvo vybrali píseň „Pocta astronautovi“, kterou mnozí z nás známe jako „Dobrý den majore Gagarine“. Mohli jste tu letos vidět opravdovou Lajku, sputnik létající nad hlavami obecenstva, pionýrské kroje, skafandry všech druhů a výrobců, ba i skafandr paní Lady Gaga-rinové (převlek Simony Klímové). Oceňuji výkony soutěžících! A nebylo jich málo. Deset kapel se snažilo získat co nejvíce diváckých hlasů. A bavili jsme se opravdu úžasně. Dokonce jeden z diváků přišel a zeptal se: „Jak to děláte, že dokážete zblbnout tolik lidí v tomhle věku, aby tu ze sebe dělali to, co dělají?“ Nevím. Ptal jsem se účinkujících a ti odpověděli, že je tu pohoda a že právě za tou sem rádi přijíždějí.

A tak přijeďte taky, a to poslední listopadovou sobotu do Křižanova u Hrobu v roce 2O12.

A nyní fakta:

Vaťák s emblémem a další ceny si letos odvezla Simona Klímová s největším počtem hlasů.  Nastala však situace, kdy stejný počet hlasů získala i kapela Přelet MS. A tak kamarád Milan Havel, který jako generální sponzor zajišťuje ceny, přislíbil vyrobit ještě jednu první cenu, jež bude zaslána poštou do Blovic. A hlavně to znamená, že Simču s Přeletkama uvidíme a uslyšíme na dalším ročníku jako hosty.

Vestu (tedy druhé místo) si odvezla téměř místní skupina Orel, která zde měla silný fan-club. V beranici odjela úžasně přátelsky a stále pozitivně naladěna kapela Lážo Plážo. Všem výhercům upřímně gratuluji a gratuluji i těm, kteří, i když nezískali dostatečný počet hlasů, zvládli skvěle podmínky tvrdého severu. A přestože mnozí z nich u nás byli poprvé, okamžitě se přihlásili na další ročník.

Zvláštní poděkování patří Přeletkám  snažící se svou technikou vylepšit zvuk, který na sádkách „malonko“ pokulhával. Na sále ale už bylo vše v naprostém pořádku. Bereme si jako pořadatelé z toho všeho ponaučení a vynasnažíme se, abychom vše příště alespoň o krůček vylepšili. A budeme rádi, když u toho budete i Vy.



Za celý tým pořadatelů z Křižanova a okolí
René Ježek Kříž

Křižanovský Vaťák 2011Křižanovský Vaťák 2011Křižanovský Vaťák 2011