Dětská Porta, neobyčejný festival těch nejmladších muzikantů zabývající se folkovou, trampskou, country hudbou i příbuznými žánry, vrcholí po oblastních kolech, pokrývajících skoro celou republiku, národním finále 17. a 18. května na nádvoří Starého pivovaru v perle českých a moravských měst - Kroměříži.

V pátek od 18 hodin se rozběhne první z devíti soutěžních kategorií, zápolení tábornických oddílů, a po něm vystoupí jako hosté bývalí vítězové Dětské Porty, z nichž se už stali protagonisté žánru: písničkářka Martina Trchová, Martina Hrbková z brněnské skupiny Přístav a Víťa Troníček z pardubického Marienu. Od sobotního dopoledne pak nastane celý den soutěžení v ostatních kategoriích o skleněné kytarky vítězů, ale také o šanci pro vítěze zahrát si na tradičních velkých festivalech vedle mnoha již slavných skupin a kapel.

Odpoledne na kroměřížském nádvoří přinese i jednu pozoruhodnou novinku, která má usnadnit průběh festivalu, v němž bude soupeřit celkem 49 soutěžících: dvě pódia, na nichž se budou střídat muzikanti, ale jen jedno hlediště, ovšem vybavené otočnými sedačkami, takže diváci se mohou otočit vždy k té scéně, kde budou hrát soutěžící. S trochou nadsázky se tak Kroměříž přidá k českokrumlovskému otáčivému hledišti.

Nádvoří Starého pivovaru je kousek od velkého náměstí v centru Kroměříže a vstup na toto zápolení nejmladší, ale překvapivě zdatné muzikantské generace, je zdarma.

Foto: archiv Dětské Porty 2018