Kytaristé si v loňském roce nejčastěji vybírali nástroje s výrazným zvukem a silnými basy, kombinující cedrové přední rezonanční desky a zadní desky a luby z mahagonu. Vyplývá to z interních dat společnosti Furch Guitars, předního světového výrobce kytar prémiové kvality.

Dvě třetiny předních desek tvoří cedr

Celkový akustický projev kytar – a samozřejmě také jejich vzhled – významným způsobem ovlivňuje především přední rezonanční deska. Její akustické vlastnosti předurčuje kromě její konstrukce také materiál, z něhož je vyrobena.

Mezi nejžádanější materiál přední desky patří v posledních letech především cedr. Jen za loňský rok si kytaru s cedrovou přední deskou zakoupily po celém světě téměř dvě třetiny zákazníků (60 %). Cedr je charakteristický svým teplejším, kulatějším a napříč celým zvukovým spektrem vyváženým hlubokým projevem. Velmi oblíbeným materiálem přední desky je rovněž smrk sitka (35 %), který vytváří jasnější, otevřenější a oproti cedru vyšší frekvenční tóny.

S velkým odstupem zákazníci sahají po předních deskách z exkluzivních druhů smrků, kterým je např. alpský (3 %), adirondack (1 %) či Engelmann (0,5 %). Další prémiová dřeva, jako jsou Sinker Redwood (potopená sekvoj vylovená ze dna řek), indický palisandr, javor, mahagon, havajská koa či černý ořech, jsou pak zastoupena pouze v 0,5 % kytar prodaných v loňském roce.

„Cedr a smrk sitka v současnosti naprosto dominují předním rezonančním deskám akustických kytar, a to i díky lepší dostupnosti vysoce kvalitního dřeva potřebného pro výrobu kytar Furch. Pouze v 5 % prodaných modelů jsou zastoupeny jiné materiály, což je ovšem zčásti způsobeno i jejich vyšší cenou,“ uvádí Petr Furch, generální ředitel společnosti Furch Guitars.

Zadní deska a luby ve znamení mahagonu

Vliv na vzhled a konečný zvuk kytar má kromě přední desky samozřejmě i materiál zadní desky a bočních lubů. Zákazníci si v tomto případě ovšem mohou vybírat z podstatně širší nabídky dřevin, přičemž nejčastěji sahají po mahagonu – vloni si ho pro svou kytaru vybralo více než 40 % kytaristů. Mahagon je charakteristický výraznou kresbou a jeho homogenní struktura zvýrazňuje především hluboké melodické tóny.

Druhým nejžádanějším materiálem se mezi kytarami prodanými v roce 2016 stal indický palisandr (30 %) s atraktivní hnědo-fialovou barvou a výraznou kontrastní kresbou letokruhů. Palisandr nabízí velmi vyrovnaný zvuk a je tak vhodný pro univerzální víceúčelové nástroje.

Mezi kytaristy je rovněž oblíbená zadní deska z mahagonové překližky (17 %) s překvapivě silným a plným zvukem, či z černého ořechu (11 %), jenž poskytuje nádherný melodický tón s velmi příjemně zvukomalebnými středy a čistým projevem ve výškových polohách. Ostatní materiály, jako jsou např. madagaskarský palisandr, javor, červený cedr, havajská koa, mango, ziricote, africký blackwood, padouk, javor či smrk Engelmann, jsou u zadních desek a lubů akustických kytar prodaných během loňského roku zastoupeny pouze přibližně ve dvou procentech. Kytaristé po nich sahají zejména pro jejich atraktivní exotický vzhled a zvuk, jenž jim umožňují výrazněji podtrhnout jejich osobnost.

O společnosti Furch Guitars

Společnost Furch Guitars (Furch) byla založena v roce 1981 a postupně se vypracovala mezi nejvýznamnější světové výrobce celodřevěných akustických kytar a bas. Výrobní areál i sídlo společnosti se nachází ve Velkých Němčicích v blízkosti Brna. Furch úspěšně spojuje dlouholeté know-how z oblasti ruční výroby kytar s nejmodernějšími výrobními procesy, technologiemi a vlastními inovacemi, díky čemuž dodává na trh prémiové nástroje s vynikajícími akustickými i materiálovými parametry. Furch dodává své nástroje s tříletou zárukou do 32 zemí na pěti světových kontinentech, zaměstnává přes 60 špičkových nástrojářů a ročně produkuje více než 6 000 kytar, které využívá např. Calum Graham, Glen Hansard, Suzanne Vega, Zdeněk Bína, František Černý či David Koller. Další informace lze najít na webu www.furchguitars.com.

(PR)