Patnáct měsíců od úmrtí básníka, novináře a textaře Jana Schneidera vychází trojalbum s názvem Musím dál zpívat s průřezem jeho bohaté tvorby 60. let minulého století. Zároveň si nyní můžete prohlédnout výstavu jeho Obrazů ze Zlatého pobřeží.

Album vychází 1. dubna, výstava se koná do 6. dubna v Kavárně Lucerna (Palác Lucerna Praha), vernisáž výstavy pak můžete navštívit 29. března od 16 hodin, Na vernisáži proběhne slavnostní křest trojalba Musím dál zpívat, o hudební doprovod se postarají Václav a Jan Neckářovi.

Schneiderovy písňové texty se staly neoddělitelnou součástí let „zlatých šedesátých“. Mnohé však zůstaly dodnes, a tak si je zpívají i další generace. Kdo by neznal Oh, Baby, Baby; Magdalenu nebo Don, diri, don. 

Jan Schneider měl štěstí na dobu i kamarády, jak nazýval své blízké kolegy. Byl u vzniku (nebo proměn) několika malých divadel, na počátku 60. let: Semaforu, Alfy v Plzni, Divadla Na zábradlí či Rokoka. Vytvořil autorskou dvojici s Jaroslavem Jakoubkem nebo o něco málo později s Bobanem Ondráčkem. Spolu s ním napsal a uvedl v život český muzikál Gentlemani. 

Po své emigraci do Německa na konci léta 1969 začal pracovat jako redaktor v Rádiu Svobodná Evropa. Díky tomu jeho hlas neutichl. Jan Schneider sice odešel, ale jeho texty i písně jsou tady dál a mnohé získávají znovu na aktuálnosti.

Zdroj: Zdeněk Brouček, Supraphon