Neveřejným výběrovým kolem začal již čtvrtý ročník Pianisty roku, soutěže, která si dala za cíl propagovat živou hudbu nejen v kavárnách a restauracích. V soutěži ukáže své umění patnáct hudebníků v pěti veřejných kolech.

Z více než dvou desítek přihlášených vybrala odborná porota ve složení Petr Malásek, Jitka Fowler Fraňková a Rosťa Čapek patnáct soutěžících, kteří v pěti veřejných kolech předvedou, jak s pianem dokážou zaujmout sál. První čtyři kola probíhají tradičně ve velkém sále hotelu Boscolo Prague (7. a 21. února, 6. a 20. března), finále se ale letos poprvé uskuteční v Sukově sále pražského Rudolfina, a to 3. dubna. 

Podle porotců se ve čtvrtém ročníku Pianisty sešli mimořádně silní soutěžící, takže můžeme očekávat opravdu zajímavé výkony. I pozadí jednotlivých soutěžících bude zajímavé, o titul Pianisty roku se letos mimo jiné uchází soukromý varhaník a restaurátor varhan nebo rodáci z Mongolska či Jihoafrické republiky. Porotci je i letos vyzývají k co největší kreativitě. Základem je samozřejmě to, jak dobře dokáží ovládnout klavír, ale hravosti se meze nekladou – mohou klidně i zpívat nebo tančit.

Soutěž Pianista roku letos také poprvé získala záštitu Senátu České republiky a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Z každé prodané vstupenky letos získá 50 Kč nadace Konto Bariéry, které z výtěžku bude sponzorovat nákup hudebního nástroje pro handicapované muzikanty. 

Více informací o soutěži najdete na www.pianist.cz.

Foto: archiv soutěže