Inner Spaces Česko-polský kvintet Inner Spaces vydává album Light year natočené ve spolupráci s DAVIDEM DORŮŽKOU. Česko-polský jazzový kvintet INNER SPACES, sdružující mladé hráče ve věku 23 až 27 let, reprezentující současný jazzový zvuk a inovativní přístup, vydávají své druhé autorské album LIGHT YEAR, jehož natáčení (a předcházejícího turné) se s nimi zúčastnil fenomenální kytarista DAVID DORŮŽKA.

Album obsahuje vlastní repertoár, jehož autory jsou saxofonista Luboš Soukup, trumpetistka Štěpánka Balcarová a klavírista Vít Křišťan, novou skladbou přispěl i David Dorůžka. Polskou část souboru tvoří kontrabasista Max Mucha a bubeník Grzegorz Masłowski. Album bylo nahráno a smícháno ve studiu Sono Records (zvukový mistr Milan Cimfe) a mastering proběhl v newyorském studiu DB Plus (Gene Paul). Obal Aleše Najbrta obsahuje fotografie Adama Holého.

Křest alba proběhne v rámci koncertu INNER SPACES s DAVIDEM DORŮŽKOU dne 25.10.2012 v pražském klubu Jazz Dock od 22:00 hodin.

Album LIGHT YEAR je (jako ostatní tituly Animal Music) ve fyzické i digitální distribuci společnosti SUPRAPHON a bude dostupné na všech důležitých legálních on-line portálech s hudbou, včetně supraphonline.cz a itunes.com.

Soubor INNER SPACES byl založen v roce 2006 na Akademii múzických umění v Katovicích v Polsku, kde všichni jeho členové studovali, s cílem propojit české a polské hudební tradice. Čeští členové INNER SPACES později studovali nebo stále ještě studují na hudebních univerzitách v Dánsku (Křišťan, Soukup) a v Rakousku (Balcarová). Dřívější inspirace INNER SPACES v polských kapelách odkazujících se na zvuk ECM a české multižánrovosti je v poslední době doplněna o vlivy hudby skandinávské, která je slyšitelná zejména ve volných improvizovaných pasážích. Široký a kultivovaný zvuk kapely, melodická témata, pozvolna se rozvíjející improvizace a celková prokomponovanost skladeb jsou hlavními charakteristickými rysy INNER SPACES. Hudební publicista Lubomír Dorůžka o INNER SPACES napsal: „Není to ani chorusový post-bop, ani pravověrná škola ECM nebo svébytná severská zádumčivost: zdá se, že na dnešní jazzové scéně se přece jen můžeme dočkat něčeho nového.“ Kapela byla několikrát oceněna na předních festivalech a soutěžích v Polsku.  Mezi úspěchy patří zejména první místo na festivalu Krokus Jazz v roce 2009, druhé místo na Jazz Juniors Krakow téhož roku, nebo druhé místo na festivalu Klucz do Kariery v roce 2010 a celá řada individuálních ocenění pro členy kvintetu. Debutové eponymní album kapela vydala v roce 2011 ve spolupráci s polským časopisem Jazz Forum.

Kytaristu DAVIDA DORŮŽKU není nutno představovat, neboť je jedním z pilířů české jazzové scény a jeho věhlas přesahuje české hranice. Dorůžka vydal vlastní alba HIDDEN PATHS (Cube-Metier, 2004) a SILENTLY DAWNING (Animal Music, 2008) a za obě obdržel ocenění Anděl za nejlepší album roku v kategorii Jazz a blues; v roce 2010 vyšlo na španělském labelu Fresh Sounds Dorůžkovo album WANDERING SONG natočené v triu s varhaníkem Albertem Sanzem a bubeníkem Jorge Rossym. Dorůžka spolupracoval nebo spolupracuje s mnoha významnými českými i zahraničními umělci, stabilně např. s Jaromírem Honzákem, s Agou Zaryan, s Tomášem Liškou a s dalšími umělci z Polska a ze Skandinávie. Jako host účinkuje na mnoha nahrávkách vydaných u nás i v cizině.

 

Více na, zdroj, foto: www.innerspaces.cz