Karel KrylHudební návraty - Kam zmizel ten starý song - Karel Kryl
Karel Kryl se narodil 12. 4. 1944 v Krom??íži, první školní léta prožil v Novém Ji?ín?, ve 14 letech nastoupil do internátu na st?ední keramickou školu v Bechyni.

V letech 1963–65 si odkroutil dva roky vojny a v r. 1966 spolupracoval s olomouckou beatovou skupinou Bluesmeni. Z této spolupráce vyšla první deska s písní Nevidomá dívka v interpretaci Hany Ulrychové.

Roku 1967 díky pomocné ruce Miloše Zapletala nahrál své první rozhlasové nahrávky, které se staly páteří LP desky Bratříčku, zavírej vrátka. Ústřední píseň se pak stala hymnou protiinvazního odporu po srpnu 1968. 9. 9. 1969 odešel do NSR a v říjnu požádal o azyl. Od r. 1981 pracoval jako redaktor ve Svobodné Evropě, do vlasti se triumfálně vrátil po listopadu 1989, aby tu stihl ještě 5 let tvořit. Zasažen infarktem předčasně zemřel 3. 3. 1994. Nebylo mu ani padesát let.

Hostem Milana Lasici je hudební publicista a přítel Karla Kryla pan Jiří Černý. Rozmluva se týká předsrpnové části tvorby Karla Kryla, rolí jeho písní a balad v pohnutých letech 68–69, činnosti Karla Kryla jako sportovního redaktora ve Svobodné Evropě. Hovoří se o jeho vztazích ke "kolegům" Třešňákovi a Hutkovi, o jeho návratu do polistopadového Československa a o jeho zklamání nad politickou atmosférou, i o parodování Jiřího Suchého - prostě o věcech smutných a méně smutných.
Kromě toho samozřejmě budou hlavně k vidění a slyšení známé i zcela neznámé záznamy Krylových písní z televizního archivu.

Vysílání: 18.4., 11.50 hod., ČT2

Zdroj, foto: Česká televize