Oskar PetrHudba Oskara Petra je široké veřejnosti možná trochu nespravedlivě známá v podání jiných interpretů, např. z repertoáru skupiny Lucie, či z filmu Pupendo, kde k nezapomenutelným pasážím patří scény podbarvené dávným hitem skupiny Marsyas Zmrzlinář.

Pravda však je, že právě období spolupráce se Zuzanou Michnovou a Petrem Kalandrou patřilo k mimořádným etapám v dějinách české populární hudby 2. poloviny 20. století. Na sklonku 70. let Oskar Petr, po dalším významném působení ve formaci Jazz Q, emigroval do USA a na dlouhou dobu zmizel českému publiku z očí. Po návratu z emigrace spolupracuje s řadou významných českých skupin a interpretů - od skupiny Lucie (např. Medvídek) až po nedávný hit pro Anetu Langerovou (Hříšná těla, křídla motýlí).

Ve Staré Pekárně Oskar Petr představil jak trvalky ze svého repertoáru, tak skladby z desky Fabrica Atomica. S minimem formálních prostředků vytváří ve dvojici s brilantním rockovým a bluegrassovým houslistou Jiřím Vopavou plnokrevnou, dynamickou hudbu. Jakkoliv by užití houslí, akustické kytary a občasných dvojhlasů řadilo jejich hudbu k folku, vnitřní podstata písniček je zřetelně pop-rocková.

Vysílání: 27.7., 23.55 hod., ČT2
Opakování: 29.7., ČT2