Poslední předprázdninový Potlach populárního Pacifiku pár půldnů po Portě potěšil pořádně početné publikum, protože pozvaným pěvcem byla paní profesorka Jitka Vrbová. Kromě ní diváky potěšila kapela Pacifik.

V Řevnicích na 50. národním finále Porty vystupovali kromě soutěžících kapel i tzv. „milníky Porty“, což byli skupiny i jednotlivci, kteří vytvářeli atmosféru uplynulých ročníků zásadního festivalu téhle muziky. Byl mezi nimi i Pacifik, takže pravidelnější účastníci Potlachů, pokud byli v řevnickém Lesním divadle, mohli mít chvíli dojem a radost, že jsou na Malostranském náměstí. Jitka Vrbová ozdobila tu Portu, která byla v Ústí nad Labem, a tak bylo příhodné, ale hlavně příjemné, že se oba tyto milníky potkaly v Besedě.

Potlach tentokrát zahájil rovnou Pacifik pěti písničkami a Tony Linhart s neskrývaným uspokojením oznámil, že na Kladně se Školská ulice přejmenovala na ulici Wabiho Ryvoly. Tři Wabiho slavné písničky taky zazněly – To bude asi tím, Island a Zvláštní znamení touha. 

Natěšené publikum se patřičně rozparádilo hned od začátku, takže paní profesorka s doprovázejícím Andělínem přišla už do otevřených náručí. Začala písní o nebeské báni, Bílou pláží, duetem s Helenou Maršálkovou, zavzpomínala na Červánek, Evu Olmerovou i „svého“ Standu Chmelíka, zkrátka byla to Jitka Vrbová, na jejíž písničky se plná Beseda těšila, a Jitka nezklamala. Standova píseň Co nevidět se sejdem samozřejmě nemohla být poslední a Jitka – na rozdíl od vzpomínaného Američana Franka Sinatru - se nenechala k přídavku pobízet.

Druhá polovina večera byla ve znamení dvou záležitostí: jednak Tony Linhart připomněl, že Pacifik oslavil už 45 let své existence a že tedy budou hrát písně, které to připomenou, jednak na pódiu vypuklo to, nač už se všichni stálejší návštěvníci Potlachů náramně těší – k popukání konverzace čtyř oblíbených muzikantů.

Tony to tentokrát doplnil i několika mezerami v textech, ale žádané a očekávané písně zazněly, včetně dvou, které jejich autor označil za patrně špičku pacifické historie, Jaro nad Bretaní a Karlínské nábřeží.

Pacifik má své neodmyslitelné jméno v naší hudební historii a málokdo asi při vyslovení tohoto jména myslí na rychlovlak nebo mořské vlny. Pravdou ovšem zůstává, že večery s Pacifikem ubíhají až moc rychle a tenhle v červnu 2016 to jen potvrdil. 

Dobrou zprávu však Tony Linhart dal všem na odchodnou: mimořádný Potlach bude v Malostranské Besedě 24. srpna a Tony Linhart s Františkem Hackerem uvedou mladé a dosud spíš méně známé kapely, což ovšem určitě neznamená, že by to kvalitu Potlachu nějak poznamenalo. Přijďte, uvidíte, uslyšíte.

{gallery}Potlach_Beseda_Vrbova{/gallery}

Foto: Jiří Břicháč