Kousek od obchodního centra Flora na pražských Vinohradech je zajímavý dům. Zajímavý proto, že v něm bydlel vynikající český herec Vlastimil Brodský, že v suterénu je hudební klub - a nejen to.

Kousek za barovým pultem klubu je nevelký bazén, kam celý týden chodí plavat – či spíše učit se plavat – maminky se svými nejmenšími.

V hudebním klubu už několik roků (s výjimkou prázdnin) hraje každý měsíc dnes už legendární skupina Sekvoj, která už čtvrté desetiletí těší své posluchače a kamarády. 

Večery se Sekvojí se jmenují Táborový oheň, zelené pozvánky s fotografií a jménem pozvaného hosta dělá Emil Pinďa Makal. V květnu letošního roku se konal v Carpe Diem – neboť tak výstižně se klub jmenuje - již padesátý. Táborový oheň a Pinďa k tomuto výročí vyrobil zelený pamětní list s fotografiemi všech hostů, kteří potěšili návštěvníky, než začala hrát své písničky Sekvoj.

Hosté byli opravdu rozliční, ale všichni dokonale splnili smysl těch několika desítek minut, totiž představit se i trochu jinak, než u nich obvykle platilo, a vložit do hlav a myslí posluchačů pár myšlenek, zkušeností nebo informací, kterými kolikrát  stojí zato se zabývat i po skončení Táborového ohně.

V té padesátce byli například písničkáři Wabi Daněk, Tony Linhart, Pepa Štross, Franta Vlček, Petr Rímský, kreslíři Kobra Kučera, Jiří Slíva, Mirek Kemel, novináři Standa Motl, Pepa Klíma, moderátoři Mirek Kovářík, Vašek Souček, Veronika Čičková, Milan Schmidt, muzikanti Franta Hacker, Vašek Spurný, Luboš Stráník, Rony Marton, zpěvačky Marcela Voborská, Pavlína Jíšová, Adéla Jonášová, Martina Nová, Veronika Stráníková, Karolína Skalníková, Zdena Lorencová, herci Milan Pitkin, Aleš Háma, propagátoři a organizátoři téhle muziky Michal Jupp Konečný, Robert Radosta, Ota Kmínek, překladatelé Libor a Milan Dvořákovi, psychotronik Joe Indián, cestovatelé Saša Ryvolová, Kuba Moravec, Michal Kolařík, režisér Jiří Adamec – a to zdaleka nejsou všichni.

Ale ti všichni, kteří přijali pozvání přijít na Táborový oheň, mají podíl na tom, že hudební večery Sekvoje bývají skutečně kulturními událostmi a že máme proč se radovat, že to můžeme zažít.

{gallery}Carpe_diem_50{/gallery}

Foto: Jiří Břicháč