Jeden polský a jeden český písničkář se setkají v neděli 18. září ve společenském sále Domu národnostních menšin v Praze na Vinohradech. Szymon Podwin přijede z Vratislavi coby typický představitel tzv. poezie śpiewanej a třebíčský rodák Ondřej Herzán představí své debutové album.

Program je první v řadě česko-polských hudebních večerů, které pořádá Polský klub v Praze ve spolupráci s cyklem Open Mic Potrvá.

Szymon Podwin je přední osobností wroclawské písničkářské scény. Jako vystudovaný filolog měl vždy k jazyku a poezii blízko, za doprovodu klasické kytary se pak přirozeně zařadil mezi plejádu polských trubadúrů. Často vystupuje v trojici Triada Poetica, v Praze ale bude nyní zpívat sám. Významná je rovněž jeho činnost pořadatelská: již deset let povzbuzuje bohatou polskou písňovou tradici v rámci pořadu Wrocławski Salon Jacka Kaczmarskiego.   

Ondřej Herzán patří mezi nejvšestrannější mladé brněnské písničkáře. Vedle vlastní nápadité autorské tvorby působí jako moderátor, vědecký showman, osamělý poutník, geograf a běžec. Do Prahy chystá krátké vyprávění a obrázky ze své letošní pěší cesty z Brna k Baltu a k tomu několik písní ze svého prvního samostatného alba Nad Karanfily.

Koncert uvede pražský písničkář Jan Řepka, známý jako koordinátor hudebních večerů Open Mic kterými již téměř deset let doplňuje a osvěžuje domácí scénu pod heslem: „Kdo hraje, přijde. Kdo hledá, najde.“

Foto: archiv pořadatelů