Končí se večer, zhasínají se čajové lampičky a bodová světla, která lehce míří na malé pódium. Jinými slovy, končí se devětadvacátý večer ostravského Open Micu. Otevřené písničkářské večery nakloněné autorské tvorbě a vítající neokoukané umělce, ale i ty dobře známé, jsou na poli ostravském již od roku 2012 (vždy první soboty v měsíci).

Zdá se to možná k neuvěření, že v tak velkém, a především rychlém světě, nezanikla poetika, vtip, důvtip a autorská tvorba. Zkrátka umění žije. A já? ...budu se opakovat, ale jsem za to rád. 

A jaký byl ten večer devětadvacátý? Kapela Dovolena narkotika má nejen na Zlínsku mnoho fanoušků. Na mnohých koncertech v rytmu punk-rocku je odměněna potleskem. S kluky jsem se onehdá bavil, zdali to nechtějí zkusit akusticky, pro možná trošku jiné publikum. Šli do toho, nemuselo to dopadnout, ale dopadlo.

Písničkáři jsou, tvoří a ne že ne. Doba plných amfiteátrů je už dávno pryč a velké věci se dějí na malých osobitých scénách. Víťa Vrbka je mladým písničkářem z Hranic na Moravě, chytře si hrající se slovy a komunikující s publikem. Písničkáři mnohdy píchnou do vosího hnízda, nebouchají hřmotně pěstí do stolu, ale spíše poeticky míří do černého. A tak úryvek z Víťovy písně, Česká, mluví za vše. Publikum Víťu odměnilo zaposlouchaným tichem a následným potleskem. A poselství? Rozhlížet se kolem sebe, nebýt lhostejný? ...snad ano!

...bohužel kostel je dnes v rekonstrukci

a farář Toufar stále hrdě hlásá,

nechte tu ženy žít vy cizí tupci,

ve strachu stěží vězí spása...

Na tom večeru listopadovém jsem i já přispěl pár písněmi. Zase pro jiné publikum. Písně, které nezazněly, vysypané z šuplíků do publika, i to je pro mě Open Mic.

Malé scény se zvučným hlasem jsou také příležitostí, dalo by se říci odrazovým můstkem. Ostravská písničkářka Kristýna Lištiaková se na ostravském Na Pódiu Open Mic Ostrava poprvé objevila v roce 2012 v rámci historicky prvního ostravského večera. Písničkář, písničkářka, krom toho, že tvoří a reaguje, uráží také kus hudební cesty, potkává lidi, jak léta jdou. A tak po třech letech na jevišti stojí zkušená, charismatická písničkářka, která spolu s baskytaristou Markem Paučekem a bubeníkem Martinem Jurkovským odehrává závěrečný koncert večera. 

Open micy, otevřené scény, prostory poetiky, tolerance, autorství a nevšednosti. Je jich po více - Praha, Olomouc, Bruntál, Brno... A Ostrava? ...v neposlední řadě.  Asi právě v téhle době je to o to důležitější, že jsou. A písně? Stále vznikají, ostatně listopadový ostravský Open Mic byl toho důkazem. 

David Bartoš, dramaturgie Na Pódiu Open Mic Ostrava

www.facebook.com/NaPodiu

Foto: Filip Jantula